Sari la conținut

Cinci intrebari, cinci raspunsuri despre obezitatea infantila

Vorbim despre obezitatea infantila, despre problemele pe care aceasta le produce, despre cauze si mod de  prevenire. Cinci intrebari, cinci raspunsuri.

1. Kilogramele in plus, acumulate in timpul sarcinii cresc riscul ca viitorul copil sa sufere de obezitate?

Se pare ca da. Femeile care se ingrasa excesiv in timpul sarcinii, care trec cu 100% de cele 12-15 kilograme in plus aduse de sarcina, si care sunt considerate normale, risca sa dea nastere unor bebelusi cu greutate mai mare. Oamenii de stiinta nu stiau exact care este factorul care creste predispozita acestor copiii pentru exces ponderal, dar un studiu publicat in revista "The Lancet" dovedeste faptul ca luarea in greutate in mod excesiv in sarcina este direct legata de greutatea copilului la nastere. Studiul a examinat 513.501 femei care au avut doua sau mai multe nasteri. Numarul copiilor studiati a fost mai mare de un milion. Concluziile au fost clare, greutatea mamei a influentat greutatea bebelusului. Bebelusii ai caror mame s-au ingrasat 24 de kilograme in sarcina cantareau la nastere cu circa 150 de grame mai mult decat bebelusii ai caror mame s-au ingrasat doar cu 8-10 kilograme (considerata o crestere in greutate normala). Femeile care s-au ingrasat cu mai mult de 24 de kilograme au un risc de 2,3 ori mai mare de a naste un bebelus de peste patru kilograme, fata de femeile care s-au ingrasat doar cu 8-10 kilograme.

2. La ce varsta se poate spune despre un copil ca este obez?

Bebelusii sunt bucalati si pufosi. Indiferent daca sunt alimentati natural sau artficial este foarte greu ca un copil sa depaseasca greutatea normala atat de mult incat sa fie considerat obez, inainte de un an. Riscurile apar de regula la a doua diversificare, proces in care stilul alimentar al copilului se identifica cu stilul alimentar al familiei, fapt care se petrece in intervalul 2-3 ani. Pana la doi cei mai multi dintre copii primesc alimente curate si sanatoasa, iar excesele calorice care sa duca la obezitate sunt rare. Dupa varsta de doi ani, cand copilul nu mai are un regim alimentar preferential riscurile sunt uriase. Concret in Romana de azi unul din doi copii depaseste greutatea normala, iar trei din 10 sunt supraponderali.

Micul dolofan, viitorul obez

3. Exista argumente care sa sustina faptul ca riscul de a deveni obezi pentru bebelusii hraniti la san este mai mic decat in cazul celor hraniti artificial?

Exista studii care confirma ca alaptarea naturala scade riscul de a deveni supraponderal mai tarziu in viata. Si cresterea este diferita pentru copiii hraniti cu lapte praf: ei se dezvolta mai rapid si iau in greutate mai usor. Daca nu ai de ales si trebuie sa il hranesti cu lapte praf, ai grija sa-i dai copilului cantitati mai mici si mai dese de lapte praf in loc de o cantitate mare odata.




4. Care este cel mai bun mod de a incepe diversificarea?

Cele mai recente studii arata ca diversificarea inceputa cu cereale nu face decat sa-l familiarizeze pe copil cu carbohidratii simpli procesati. Poti incepe diversificarea mai degraba cu legume fierte sau facute la abur, orez brun sau fulgi de ovaz. Cerealele sunt recomandate abia dupa luna a noua cand copilul este familiarizat bine cu legumele si fructele, care trebuie sa fie cea mai importanta parte a alimentatiei sale alaturi de lactate.

Obezitatea copilului este vina parintilor

5. Exista vreo legatura intre momentul in care incpe diversificarea si riscul de obezitate?

Se pare ca. Mai multe studii au dovedit ca diversificarea inceputa prea devreme creste riscul de obezitate. Copilul hranit artificial nu trebuie sa inceapa diversificarea mai devreme de patru luni, in timp ce bebelusi care sug la sanul mamei lor, nu trebuie sa inceapa diversificarea niciodata mai devreme de sase luni. Concluzia a numeroase studii arata ca cea mai simpla masura pentru reducerea riscului de obezitate infantila este amanarea diversificarii pana la cel putin 4 luni.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!