Sari la conținut

Conform noilor cercetări, scaunul bebelușilor conține microplastice. Ce ar trebui să știe părinții

Există microplastice în scaunul bebelușilor, potrivit noilor cercetări, care sugerează că micuții pot fi expuși la niveluri mai ridicate de plastic decât sunt adulții.

Într-un studiu de la Școala de Medicină a Universității din New York, cercetătorii au testat probe de scaun de la trei nou-născuți, șase bebeluși și 10 adulți pentru două tipuri de materiale plastice, polietilen tereftalat (PET) și policarbonat (PC). Ei au găsit microplastice în două dintre probele nou-născuților și în toate probele pentru bebeluși și adulți, inclusiv concentrații mai mari de PET în scaunul sugarilor decât în scaunul adulților.

„Sugarii și copiii mici sunt expuși la o gamă largă de materiale plastice de la jucării, sticle și tacâmuri”, spune cercetătorul Kannan Kurunthachalam, profesor de pediatrie la NYU Grossman School of Medicine, care spune că bebelușii pot fi expuși la mai mult plastic deoarece explorează lucrurile ducându-le la gură.

Tot el mai spune că cercetările anterioare au arătat că microplasticele se găsesc și în placentă, sugerând că acestea intră cumva în fluxul sanguin.

Ce sunt microplasticele?

Microplasticele sunt mici particule de plastic care pot proveni din obiecte de unică folosință, cum ar fi sticle de apă și paie. Dar există și microplastice în obiecte obișnuite de uz casnic, cum ar fi produse cosmetice, detergenți și vopsele.

Aceste particule nu numai că poluează mediului, dar ajung în alimentele și apă. Unele studii efectuate pe animale arată că microplasticele pot provoca probleme precum inflamația și deteriorarea celulelor, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Ce pot face părinții în acest sens?

Plasticul este atât de întâlnit în jurul nostru, încât este imposibil să îl evităm complet. Dar există unele lucruri pe care le putem face, cum ar fi reducerea utilizării jucăriilor din plastic (în favoarea lemnului, a bambusului și a pânzei).

Iată câteva modalități de a folosi mai puțin plastic:

  • Depozitare alimentelor în recipiente de sticlă și nu din plastic.
  • Evită să încălzești alimentele sau lichidele în plastic
  • Folosește sticle de apă din oțel inoxidabil în loc de plastic.

Sursa

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!