Sari la conținut

Cum ajung copiii obezi?

O sa te miri de usurinta cu care se poate intampla asta. Mai ales din cauza obsesiei majoritatii proaspetelor mame de a-si indopa bebelusii din primele luni de viata.

 

Un studiu al Societatii de Endocrinologie din Romania a stabilit ca 40% dintre copiii tarii sunt supraponderali. Iar 10-14% - chiar obezi. Poate crezi ca este exagerat sa vorbim de asa ceva atunci cand ne referim la bebelusi. Din contra, insa: obiceiurile formate in primul an de viata sunt cele mai hotaratoare pentru sanatatea viitorului adolescent si, ulterior, adult.

Am stat de vorba cu doamna doctor Cerasela Antoniu, medic specialist pediatrie, Hyperclina MedLife Unirii din Bucuresti, despre cum apare obezitatea la copiii si ce putem face ca s-o prevenim din timp.

Ce rol joaca mostenirea genetica in a stabili daca un bebelus va deveni obez sau nu in viitor?

Fiecare individ are programate genetic atat greutatea corporala sau masa de tesut gras, cat si mecanismele fiziologice necesare mentinerii in limite normale a acestora. In familiile de obezi exista o predispozitie genetica pentru bebelusul care se va naste, iar susceptibilitatea de a deveni la randul lor obezi creste in functie de numarul parintilor afectati: 40% daca unul dintre parinti este obez, 80% daca ambii parinti sunt obezi.

 

De la ce varsta se poate pune problema obezitatii si cum se masoara? Chiar si bebelusii foarte „pufosi”, atat de indragiti, pot fi catalogati drept obezi?

Obezitatea se defineste ca o acumulare in exces de tesut adipos si poate deveni evidenta la orice varsta. Ea apare mai frecvent in primul an de viata, apoi la 5-6 ani si la adolescenta. Metodele antropometrice de masurare a obezitatii sunt:

  • raportarea greutatii actuale la greutatea ideala pentru talie, varsta si sex, de la nastere pana la varsta de doi ani, pentru determinarea excesului ponderal.
  • determinarea grosimii pliului cutanat tricipital (triceps skin fold, TSF), obezitatea fiind definita peste percentila 85 pentru varsta si sex.
  • indicele masei corporale (Body Mass Index, BMI) definit ca raportul greutate (Kg)/talie2 (m2), considerat un indicator de screening al obezitatii in populatia adolescenta: BMI>30 sau mai mare decat percentila 95.

 

Exista comportamente gresite de ingrijire a copiilor prin care mamele determina obezitatea acestora?

Parintii pot influenta aparitia obezitatii copiilor lor prin modificarea aportului caloric si al activitatii fizice. Se cunoaste faptul ca intre obezitatea mamei, atat anterioara graviditatii cat, mai ales, cea gestationala, si obezitatea copilului exista o corelatie stransa. Factorii care pot influenta aparitia obezitatii sunt:

  • Absenta alimentatiei naturale: riscul de aparitie a obezitatii scade direct proportional cu durata alaptarii (pana la 9 luni – 1 an recomandat).
  • Alimentatia artificiala necorespunzatoare prin folosirea preparatelor de lapte praf inadecvate varstei sugarului (concentratie diferita de proteine).
  • Diversificarea precoce, inaintea varstei de 4-6 luni.
  • Cresterea rapida in greutate in primele 4-6 luni.
  • Asigurarea unei alimentatii hipercalorice si lipsa activitatii fizice – dupa varsta de sugar.

 

Ce alte influente din exterior pot determina obezitatea copiilor?

Pe un teren genetic predispozant, actiunea factorilor de mediu (socio-economici, culturali, educationali si psihologici) care modifica comportamentul alimentar al copiilor si sedentarismul pot conduce la obezitate. Gradinita si scoala pot influenta comportamentul copiilor prin promovarea unei alimentatii sanatoase si activitati fizice diverse (fotbal, handbal, inot, karate).

 

Cum poate fi combatuta obezitatea diagnosticata atat de timpuriu? Si cum poate fi prevenita obezitatea prognozata pentru un anumit copil?

Pentru a preveni aparitia obezitatii parintii ar trebui sa excluda din alimentatia copiilor cateva alimente:

  • iaurturile cu fructe, sucurile “naturale” (exceptie fac sucurile preparete in casa – asa numitele fresh-uri din fructe), ceaiurile racoritoare, cerealele procesate (nu cele din seminte integrale), prajiturile sau produsele de patiserie, bomboane si alte dulciuri care, prin continutul ridicat de zahar, asigura doar o alimentatie hiperglucidica si hipercalorica fara nici un beneficiu pentru sanatate.
  • chips-uri, mezeluri si conservele care, prin continutul ridicat de sare si aditivi alimentari cu rol de potentiatori de gust, determina doar cresterea apetitului la copii.

Promovarea unei alimentatii sanatoase in familie, a unei activitati fizice adecvate varstei (plimbari pe jos sau cu bicicleta, practicarea unor sporturi ca fotbalul, tenisul, inotul) in locul privitului la televizor, jocurilor pe calculator, asigura o dezvoltare fizica armonioasa si un psihic echilibrat.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Username-ul tău...

    Am o singura intrebare: care cat ai luat pe reclama din articolul tau? Doamna doctor Cerasela Antoniu, medic specialist pediatrie lucreaza in principal intr-un spital de stat si nu intr-o clinica particulara , cea careia tu ii faci reclama. Mentioneaza spitalul nu clinica. Asa ar fi profesionist si etic winking

  • Idri

    Buna seara,
    Nu se pune problema de reclama. Ofiterii de presa de la Medlife au fost cei care ne-au facilitat acest interviu si nu oficialii spitalului respectiv. Mi se pare corect sa mentionam acest lucru.
    Daca doamna doctor nu a considerat necesar sa mentioneze si spitalul la care activeaza, cred ca ar trebui sa ii adresati dumneaei aceasta intrebare happy
    O seara buna!

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!