Sari la conținut

Cum imi dau seama ca bebelusul are febra?

Iata un mod simplu de a afla daca bebelusul tau are febra. Saruta-i sau atinge-i fruntea. Daca ti se pare ca este fierbinte e posibil sa ai dreptate. Studiile arata ca acest mod de testare este eficient in majoritatea cazurilor. Un termometru va confirma ceea ce stii deja si masurarea exacta a temperaturii te va ajuta pe tine si pe doctor sa va dati seama de metodele pe care le vei folosi pentru imbunatatirea starii bebelusului.

Majoritatea pediatrilor sunt de acord ca temperatura normala a unui bebelus se situeaza intre 36-38 grade. Daca temperatura masurata intrarectal depaseste 38 de grade, bebelusul are febra. Trebuie sa suni imediat medicul daca bebelusul are febra si este mai mic de trei luni.

Tu esti cea care isi poate da cel mai bine seama daca bebelusul tau este intr-adevar bolnav sau are nevoie de doctor. Nu numai nivelul temperaturii este un semn ca starea bebelusului este grava. Varsta este, de asemenea, importanta. Daca bebelusul are mai putin de trei luni, un anumit nivel al temperaturii poate fi mult mai periculos decat la un copil mai mare. Trebuie sa-i observi si starea generala. Daca in ciuda febrei bebelusul are o activitate normala, nu sunt motive sa te ingrijorezi excesiv.

Trebuie sa tii minte ca temperatura creste in mod obisnuit spre seara si scade intre miezul noptii si dimineata.

In sfarsit, trebuie sa suni medicul daca bebelusul:

-    Are mai putin de 3 luni iar temperatura intrarectala depaseste 38 de grade
-    Are trei luni sau mai mult si temperatura intrarectala depaseste 38.3 grade

 
Trebuie sa mai fii atenta la urmatoarele simptome care indica o problema mai serioasa atunci cand se combina cu febra.


·        Bebelusul si-a pierdut pofta de mancare, are putina energie, e palid sau observi alte schimbari fizice si de comportament.

·        Bebelusul are pe piele mici puncte, de un rosu purpuriu, care nu isi schimba culoarea in alb atunci cand apesi pe ele si pot fi semnul unei infectii bacteriene

·         Bebelusul nu poate inghiti sau saliveaza excesiv, care poate fi un semn de epiglotita, o infectie foarte grava

·         Bebelusului ii este greu sa respire chiar daca ii cureti nasul cu un aspirator nazal, ceea ce ar putea insemna ca are pneumonie sau astm.

Consulta-te intotdeauna cu doctorul bebelusului daca ti se pare ceva suspect. Tine minte ca febra este unul din semnele unor boli grave. Spune-i doctorului daca mai exista si altele cum ar fi: tuse, dureri ale urechii, voma sau diaree, toate acestea ajutand la pronuntarea unui diagnostic sigur.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!