Sari la conținut

Cum îţi dai seama că bebeluşul tău este mulţumit?

Nu există părinte, cel puţin în primul an de zile, când toată fericirea copilului pare să ţină de el, care să nu îşi dorească să aibă un copil fericit. Nu există efort care să ţi se pară prea mare pentru a obţine asta. Dar cum îţi dai seama că ai reuşit? Cum îţi dai seama că ai făcut exact ceea ce ar fi trebuit pentru starea de bine a bebeluşului? Vom discuta aici care sunt semnele după care recunoşti mulţumirea.

La nou născuţi

Este simplu să îţi dai seama când un nou născut este nemulţumit întrucât începe să plângă. Dar cum îţi dai seama că este mulţumit? După cum se ştie, bebeluşii încep să zâmbească conştient, ca un semn că se simt bine, după ce au împlinit vârsta de 1 lună de zile. 

Dacă eşti un proaspăt părinte şi nu ai nicio idee cum se simte bebeluşul tău uite care sunt semnele că îi merge foarte bine (şi ţi-ar şi arăta-o dacă ar putea):

 • Atunci când bebeluşul sta liniştit, fără nicio expresie pe chip, puteţi să fiţi siguri că este mulţumit de ce i se întâmplă. 
 • Dacă bebeluşul pare să se aşeze confortabil în braţele voastre atunci îi este bine. Dacă stă cu spatele arcuit înseamnă că are o problemă. 

În general trebuie să ştiţi că un nou născut care este hrănit, ajutat să doarmă, ţinut în braţe şi schimbat are tot ce îi trebuie şi este mulţumit. 

După 3 luni

După ce a mai crescut este mult mai simplu să realizezi că bebeluşul este mulţumit. Ai mai multe semne, chiar dacă ele nu sunt similare cu ceea ce ne aşteptam din partea unei persoane mai în vârstă. Şi asta din cauza faptului că sentimentele bebeluşilor au două caracteristici principale:

Sunt totale. Dacă un bebeluş simte un sentiment atunci îl simte doar pe acela. Bebeluşii nu au sentimente amestecate, cum ar fi nelinişte cu veselie. Dacă sunt trişti o fac cu toată fiinţa şi dacă sunt veseli o fac cu toată fiinţa.

Sunt de scurtă durată. Poţi avea acum un bebeluş care râde şi peste două secunde să ai unul care plânge fără ca nimic notabil să se fi întâmplat, cel puţin din punctul tău de vedere. Trecerea de la o stare la alta poate fi foarte bruscă şi o stare de spirit nu ţine foarte mult timp.

Cum îţi dai seama că un bebeluş mai mare este mulţumit?

 • Zâmbeşte mult. După ce vă învăţa să zâmbească bebeluşul o va face destul de des, mai ales că părinţii se vor da peste cap să vadă bebeluşul zâmbind.
 • După ce va împlini 5 luni de zile bebeluşul va începe şi să râdă în hohote. Atunci chiar nu ai cum să te înşeli, dacă râde cu tot corpul este imposibil să se simtă rău.
 • Gângureşte. Un copil mulţumit este unul care scoate zgomote încontinuu. Dacă îl auziţi chicotind, chiuind, gângurind, atunci cu siguranţă îi este bine. 

În general, un copil care se calmează uşor şi nu are sentimente de frică, frustrare sau tristeţe, este un copil fericit. Şi asta se obţine fiind un părinte prezent în viaţa copilului, dar şi prin oferirea unui mediu relaxant, unul cu multe ore de somn, cu un program predictibil şi cu o viaţă construită în jurul confortului copilului.

Mai târziu vei culege rezultatele. Spre un an de zile va face un pas mai departe şi va încerca să te facă el pe tine să râzi. Nimic nu îl va distra mai tare decât să ştie ce te-a făcut să te simţi bine. Aşa că râzi din toată inima de glumele sale, chiar dacă glumă înseamnă că şi-a pus un papuc pe faţă.

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!