Sari la conținut

De ce plânge bebelușul când îi schimbăm hăinuțele și ce putem face

Bebelușul meu plânge de fiecare dată când îl schimb... nu știu ce să mă mai fac, vă rog să mă ajutați!

Ce ne putem face când bebe plânge pentru că îi schimbăm hăinuțele? Să ne păstrăm calmul și să înțelegem că e normal! Trecerea de la senzația de bine, din punct de vedere termic, la cea de frig, este foarte inconfortabilă pentru un bebeluș, iar dacă este să ne gândim la mediul în care a trăit înainte de a veni pe lume, este de înțeles: în pântecul mamei, bebelușul se simte perfect – nu e îi este nici prea cald, nici prea frig. Așa că, fiind atât de nou în această lume, după nouă luni petrecute într-un mediu perfect, e normal ca la orice stimul mai puțin plăcut să se manifeste prin plâns (altfel oricum nu știe, nu?). Așa că nu este de mirare că cel mai bine se simte într-un body moale, lipit de corp, și o păturică pufoasă, nu?

Ce spun specialiștii despre faptul că bebelușii plâng când îi schimbăm?

În primul rând, este vorba despre faptul că temperatura corpului unui bebeluș nu se reglează atât de ușor ca în cazul adulților. Atunci când li se dau hăinuțele jos, temperatura corpului scade dramatic și durează destul de mult timp până ce atinge din nou un nivel optim.

Mai mult, atunci când dezbrăcăm și îmbrăcăm un bebeluș, îi creăm un disconfort fizic prin faptul că îl atingem, îi prindem mânuțele, piciorușele, i le ridicăm, i le flexăm – iar toate acestea sunt deranjante mai ales pentru bebelușii sensibili la atingere.

Ce putem face pentru a diminua disconfortul creat de schimbatul hăinuțelor?

  1. Să micșorăm pe cât posibil timpul dedicat acestei activități, având grijă să ne luam tot ceea ce ne trebuie la îndemână: șervețele umede (recomandat calde), scutece, hăinuțele de schimb etc.
  2. Să îl acoperim imediat cu o păturică, având grijă să stea descoperit cât mai puțin timp, sau să nu îl dezbrăcăm în totalitate, ci parțial. Schimbăm scutecelul, apoi dăm body jos de tot și acoperim cu altceva.
  3. Iar cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem este să ne păstrăm calmul. Atunci când ne supărăm, bebelușul ne vede expresia facială, o citește, o înțelege și răspunde la fel. Mai mult, cu siguranță în acele momente te agiți mai mult, îl bruschezi și îl superi și mai tare.
  4. Reține că plânsul din momentele în care îi schimbi hăinuțele este strict cauzat de lipsa hainelor, nu ai tu nicio vină! Vorbește cu bebe, spune-i că îl înțelegi și că totul va fi bine în doar câteva secunde. Respiră, păstrează-ți calmul și totul va fi bine!
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!