Sari la conținut

Dezvoltarea emoțională a copilului de 1 an

Pe măsură ce puiul tău crește, va fi tot timpul lângă tine, indiferent  unde mergi, dar va avea nevoie și de independență. Așa că, în această perioadă, în jurul vârstei de 1 an, micuțul tău va face lucruri pentru a-și testa puterea fizică și se va îndepărta de tine, pentru a-și verifica noile abilități.

În același timp, copilul tău nu este confortabil în întregime cu ideea că este o persoană separată de tine și de restul lumii. Atunci când se va simți obosit, bolnav sau speriat, va dori să îl mângâi și să nu îl lași singur.

Este imposibil de prezis când va dori să vină la tine pentru a primi atenție. Poate părea că se schimbă de la un moment la altul sau poate fi independent pentru câteva zile, înainte să-și schimbe comportamentul, brusc.

Deși există momente în care copilul se simte atât de bine când revine în brațele tale, sunt și momente în care plânsul lui este ultimul lucru de care ai nevoie. Unii oameni numesc această perioadă prima adolescență.

Amintește-ți că cel mai bun mod de a-ți ajuta micuțul în această perioadă este să-i acorzi atenție și să fii alături de el.

Micile despărțiri între tine și copilul tău îl pot ajuta pe cel mic să devină mai independent. Va suferi de anxietate de separare atunci când nu ești lângă el, chiar și pentru câteva minute. Ar trebui să se obișnuiască treptat, însă, dacă se folosește de diferite metode pentru a te determina să rămâi, vei continua să te confrunți cu ocazii similare, în viitor.

Oricât de ispititor ar fi să te furișezi de lângă copil, nu face acest lucru, pentru că nu va ști când urmează să pleci, fără să îl anunți, și îi vei crea sentimentul că îl abandonezi. Mai mult și poate cel mai grav este că își va pierde încrederea în tine și nu te va lăsa să pleci fără el nici la toaletă.

Ce poți face în schimb este să anunți copilul când urmează să părăsești locuința, să-l pupi și să-i promiți că te vei întoarce repede, iar când revii acasă, să-l întâmpini cu îmbrățișări și cu entuziasm și să-i dedici toată atenția, înainte de a începe treburile casnice.

Când copilul tău înțelege că mereu te vei întoarce și că o să continui să-l iubești, se va simți mult mai în siguranță.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!