Sari la conținut

Dragă mamă care n-ai putut alăpta

A fost săptămâna mondială a alăptării şi s-a vorbit despre alăptat mai ales în spațiile în care se învârt mamele. Aș vrea să ne oprim puțin din mirajul ăsta pro-alăptat și să ne gândim la acele mame care și-au dorit să alăpteze, care au încercat și au impresia că nu au reușit. Oare cum se simt ele mai ales acum? Nu vreau să plece nimeni trist sau cu regrete de pe blogul meu, ci vreau ca toate mamele să se simtă iubite, încurajate, inspirate.

Măcar aici, măcar preț de un text și câteva cuvinte.
Am simțit că e momentul să las scrisoarea asta aici. E pentru voi, cele care ați citit studiile, ați ascultat sfaturile și-ați pus copilul la sân, pentru cele care ați încercat și credeți că nu ați reușit.

Dragă Mamă Care-ai Vrut Să Alăptezi Și Crezi Că Nu Ai Reușit,

Îți scriu doar ca să știi că cineva se gândește și la tine. Te-aș strânge în brațe în momentul ăsta și ți-aș spune cât de grozavă ești. Am fost și eu în pielea ta odată, nu de mult, acum câteva luni. Știu cum e să te întrebe lumea ”ai lapte?” și tu să-nghiți în sec. Sau să pleci privirea în pământ, să-ți strângi puiul la piept, de parcă ai putea compensa lipsa laptelui cu kilometri de îmbrățișări. Mai știu și cum încerci să schimbi subiectul, că doar ești femeie isteață și nu vrei să se vadă eșecul pe fața ta. Încerci să faci o glumă, dar nu prea îți vine să râzi.

(…)

Citește mai mult pe www.siblondelegandesc.ro!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Andreea M

    Deranjat de adevarat... Ai pus punctul pe I. Ma bucur ca nu sunt singura mama care poate sa inteleaga suferinta unei femei, care a devenit mama si care a crezut în vorbele celor care spuneau povesti magice, cu mamici care isi pun pruncul la san si totul avea sa se întâmple de la sine. Din cupa aceasta amara am baut si eu. Dar da, poti trece peste asta doar privindu-ti copilul in ochi si spunîndu-ti ca esti o luptătoare,iar in lumea aceasta, al crudului adevar, shitty things happen !

  • dana

    Adevarat. Unul dintre lucrurile care mai dor, ii atunci cand se trezesc altele sa te critice sau sa-ti dea sfaturi , sa spuna ca nu ai incercat toate metodele. Dar nu stiu ele prin ce ai trecut, ca din cauza problemelor medicale ale copilului, si a stresului, pierzi laptele, il restimulezi, pentru ca poate poate ... ca mai apoi sa-l pierzi la doua luni.... din cauza stresului si a multor altor lucruri. Poate ca in ochii unora nu sunt o mama perfecta... dar sunt perfecta pentru fiul meu.. fac doar ce e mai bun pentru el, de multe ori sacrificandu-ma .

  • Manuela

    Articolul acesta este binevoitor dar, de fapt, intareste credinta ca exista posibilitatea ca mame sanatoase, perfect normale, sa "nu aiba lapte". In realitate, acest procent al mamelor care intr-adevar nu au lapte este extrem de mic si de fiecare data exista un motiv de ordin medical, o conditie, o boala.
    Ar ajuta mult mai mult un articol care sa vorbeasca despre consultantii in alaptare care pot da sfaturi corecte si pot ajuta o mama aflata in criza sau in momentele in care crede si simte ca bebelusului nu ii ajunge laptele. Diagnosticul de "fara lapte" nu se pune nici macar de pediatru sau medicul ginecolog (pt ca nu sunt instruiti in ale lactatiei si de multe ori au pareri preconcepute). Un specialist le poate ajuta pe acele mame. Asadar, inainte sa ne plangem de mila ca am vrut si nu am putut, haideti sa ne educam, sa aflam toate etapele pornirii laptelui (faza initiala cu colostrum cand medicii spun ca nu e lapte si tb sa dai lapte praf cand de fapt ATUNCI se stimuleaza lactatia si este extrem de important sa NU dai lapte praf ca sa stimulezi lactatia) apoi nenumaratele pusee de crestere (1 saptamana, 3 saptamani, 1 luna, 6 saptamani etc).
    Alaptarea este un fenomen natural daca este lasat sa isi urmeze cursul natural, fara a fi impiedecat si oprit de lapte praf si alte sfaturi neinformate. Imi pare extrem de rau pentru fiecare mama care si-a dorit sa alapteze si nu a reusit, nu pt ca nu ar fi avut lapte si pt ca nu a fost sustinuta de oameni priceputi si nu a avut acces la informatie corecta.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!