Sari la conținut

Dureri de sân în alăptare – Întrebări și răspunsuri

Viitoarele mămici visează la momentul în care își vor întâlni puiul pentru prima dată și îl vor pune la piept, trăind emoțiile unice ale alăptării. Numai că, în realitate, atunci când puiul vede lumina zilei, lucrurile pot sta un pic diferit: fie mami nu are încă lapte, fie se confruntă cu dureri de sân insuportabile. În astfel de momente apar setimente de frustrare și de stres, care inevitabil fac rău nu doar mamei, ci și copilului.

Iată cele mai frecvente întrebări, cu răspunsurile aferente, legate de durerea și de disconfortul resimțit în perioada alăptării:

E normal să mă doară sânii înainte sau după ce alăptez?

Dacă bebelușul este atașat corect, este normal să simți durere în primele 30-60 de secunde (în zona sfârcului și a areolei), după care durerea ar trebui să se diminueaze. Dar, dacă durerea persistă, atunci trebuie să te oprești: fie bebelușul nu este atașat corect, fie sunt probleme de altă natură. 

Ce alte cauze pot sta la baza durerii sânilor?

Dacă te dor sânii și ai simptome asemănătoare cu cele ale gripei – febră, frisoane și senzația de durere în tot corpul -  și, în plus, la nivelul sânului apare roşeaţa, se inflamează şi se simte căldură în locul dureros, atunci te confrunți cu mastită. Ultimele statistici realizate la nivel mondial au arătat că 1 din 3 femei care alăptează ajunge să facă mastită, cel mai adesea în primele 3 luni după ce a născut. Mastita poate să aibă mai multe cauze, printre acestea fiind infecţia, laptele rămas în ţesutul mamar, dar şi ca urmare a fluxului scăzut de lapte. De asemenea, mai multe studii au evidenţiat că mamele care simt durere în timpul alăptării şi cele care au răni la nivelul mameloanelor sunt mai predispuse să facă mastită.

► Citește și Pe mine, alăptarea mă doare. Amintiri dureroase în săptămâna alăptării

De asemenea, durerea de sâni poate fi semn și al altor infecții. Iată ce simptome ar trebui să te trimită la medic:

  • Arsuri la nivelul sânilor
  • Dureri puternice după alăptare
  • Dureri puternice ale sânilor sau ale sfârcurilor, în timpul alăptării, chiar și după ce bebelușul a fost atașat correct
  • Sfârcurile sunt în permanență roșii, provoacă mâncărimi, arsuri sau senzații fulgerătoare de înțepături

Mai mult, Atunci când apare lactația sau dacă așteptați prea mult între mesele bebelușului, poate apărea fenomenul de umplere a sânilor numit și angorjare. Sânii vor avea aspect strălucitor, deoarece vor fi mari și frumoși, însă îi veți simți grei și dureroși. De asemenea, este posibil că areolele și mameloanele să fie atât de umflate încât bebelușul nu va putea să-și poziționeze corect gura și suptul va fi dureros pentru sânii voștri sensibili. În primele săptămâni, până când bebelușul își formează un program de hrănire stabil, folosiți tehnica mulsului (manual sau cu o pompă) pentru a detensiona sânii.

Mai este recomandat să alăptez dacă am o infecție sân?

Deși poate părea ciudat – da,  se recomandă alăptarea chiar și în caz de infecție. De fapt, alăptarea chiar poate ajuta la dispariția infecției.

Au vreo legătură implanturile mamare cu durerea în timpul alăptării?

Cu toate că alăptarea este posibilă cu implanturi mamare, există o varietate de factori care pot împiedica alăptarea. Există patru modalităţi de a plasa implanturile mamare: inframamar, periareolar, transaxilar şi transombilical. Singura incizie care ar putea împiedica alăptarea ar fi abordarea periareolară. Mai mult, cu fiecare sarcină, cresc şansele de a produce lapte. Ţesutul glandular creşte cu fiecare sarcină, sporind capacitatea de producţie a laptelui. Chiar dacă producţia de lapte a fost scăzută la prima sarcină, ţesutul mamar poate fi, în esenţă, redezvoltat, datorită minunilor din timpul sarcinii.

De asemenea, orice femeie care şi-a alăptat bebeluşul ştie cât de dureroşi pot fi sânii când sunt umflaţi. Din păcate, în timp ce implantul mamar în sine nu limitează fluxul de lapte, poate provoca senzaţia de sensibilitate. Din cauza extra spaţiului pe care implantul îl ocupă acum în piept, poate exista senzaţia de disconfort, în prima fază a alăptării când sânii se angorjează. Dacă o femeie doreşte să aibă nişte sâni foarte generoşi, dar doreşte să şi alăpteze, ar trebui să se mai gândească. Mărimea implantului poate împiedica producţia de lapte. Un implant mare poate stâlci glanda dintre piele şi implant, ducând, de asemenea, la o lactatie scăzută.

Cum pot diminua de senzația de durere de la nivelul sânilor?

  • Asigură-te că bebelușul e atașat corect, de fiecare data
  • Discută cu medicul tău, pentru a-ți recomanda o cremă care să tea jute
  • După alăptare, masează-ți sfârcul cu laptele matern și lasă să se usuce natural
  • Dacă te confrunți cu angorjarea, pune cubulețe de gheață sau comprese reci pe sâni.
  • Odihnește-te și hidratează-te
  • Dacă te dor, deși nu te confrunți cu angorjarea, pune comprese calde pe sân. Vor ameloria durerea și vor reduce senzația de întărire și de prea plin.
  • Atenție la lenjeria intimă! Ar fi indicat să optezi pentru un sutien special pentru perioada alăptării, fabricat din bumbac 100%, ce permite pielii să respire fără să provoace transpirație. Nu uita că mameloanele sunt foarte sensibile și trebuie evitat pe cat posibil excesul de umiditate.

► Citește și Comprese naturale pentru sânii mămicilor care alăptează
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!