Sari la conținut

Eritemul toxic

Nu cred sa existe vreo afectiune a bebelusului care sa sune atat de infricosator ca aceasta si totusi, sa fie inofensiva!

Eritemul toxic este o eruptie inofensiva des intalnita care apare la cel putin jumatate din toti copiii nascuti la termen.

Afectiunea este, de asemenea, numita uneori neonatorum eritem toxicum (ETN) sau eritem toxic al nou-nascutului. Se manifesta printr-o erupttie care apare de obicei in termen de 1 pana la 2 zile dupa nastere, iar de multe ori dispare de la sine in aproximativ o saptamana.

Si mai interesant decat denumirea bolii este faptul ca nimeni nu stie ce cauzeaza eritemul toxic. In zona afectata, caracterizata de eruptii cutanate, nu s-au identificat bacterii sau virusuri. Si, culmea, eruptiile sunt insotite de multe ori de un soi de puroi, dar care pus sub lupa arata ca este compus numai din celule sanguine inofensive.

Citeste si despre semnele nou-nascutului.

Eritemul nu este contagios, nu are nevoie de tratament medical si trece de la sine.

Cum arata

Eritemul toxicum este o eruptie care este alctuite din bubite mici, tari, galbui sau albe, care sunt inconjurate de un inel de roseata. Uneori, aceste umflaturi sunt umplute cu un lichid care arata ca puroi (dar nu este). Uneori nu exista umflaturi la toate - doar roseata.

Eruptia apare de obicei pe fata, pieptul, bratele si picioarele copilului. Bubitele pot fi concentrate pe o singura zona a corpului sau pot acoperi o mare parte din pielea copilului, desi de obicei nu afecteaza palmele sau talpile picioarelor.

Eritemul  nu este asociat cu alte probleme de sanatate, iar copiii care prezinta eruptia se simt absolut perfect.  Din nou, pentru ca este inofensiv, eritemul nu necesita tratament medical.

 

Daca totusi te ingrijoreaza, vorbeste cu medicul tau si pune-i toate intrebarile la care te-ai gandit. 

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!