Sari la conținut

Este recomadat premergătorul pentru bebeluși?

Bebeșulul tău are aproape un anișor și arzi de nerăbdare să îl vezi mergând. Cum să faci să îl ajuți să facă mai repede primii pași din viață, pe cont propriu? Cumpără-i un premergător – al meu așa s-a învățat, îți spune vecinul care are un băiețel cu 2 anișori mai mare. Cât e de bun sfatul lui? Specialiștii spun: deloc! Mai mult, Academia Americană de Pediatrie susține că ar trebui interzisă comercializarea premergătoarelor cu roți.  De ce?

1.    Copilul poate cădea pe scări – Premergătoarele pot cauza răni grave copiilor care locuiesc în case în care există scări. Studii făcute în Marea Britanie indică faptul că premergătoarele sunt principalele vinovate de accidentările bebeluşilor. Aceste dispozitive pot da părinților falsa impresie că micuții lor sunt mobili și își pot controla mișcările, astfel că mii de copii ajung în camerele de gardă ale spitalelor după ce au căzut pe scări cu premergătoarele sau pentru că s-au lovit de mobilă în timp ce erau în premergător.

2.    Copilul își poate pierde cu ușurință echilibrul – Copilul merge cu premergătorul mult mai repede decât ar face-o în mod normal, motiv pentru care își poate pierde echilibrul și se poate accidenta cu ușurință. Cel mai des căzăturile se soldează cu lovituri la cap (în aproximativ 82 % dintre cazuri), și cum  craniul nu este tocmai bine format, la această vârstă, urmările pot fi pe viață…

3.     Învață mai greu să meargă - „Copiii învață să meagă privind și înțelegând cum li se mișcă picioarele. În premergător, nu vor vedea ce se întâmplă cu partea inferioasă a corpului lor și nu vor avea informațiile de care au nevoie pentru dezvoltarea lor motorie. Academia Americană de Pediatrie este împotriva folosirii premergătoarelor nu numai pentru că descurajează copiii să învețe cum să meargă pe cont propriu, dar și pentru că pot fi periculoase”, potrivit pediatrului american David Geller.

Cum putem ajuta bebelușul să meargă mai repede și mai bine? Ajutându-l să câltige încredere în el în toate fazele premergătoare mersului: stat în șezut, mers de-a bușilea, încercarea de a se trage în sus cu ajutorul unui sprijin, mersul cu ajutorul vostru, mersul ținându-se de mobile, statul în picioare singur, primii pași și mersul de unul singur.  În fiecare dintre faze trebuie să îl stimulezi pas cu pas, să îl încurajezi la fiecare reușită și să ai răbdare. 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!