Sari la conținut

Expunerea timpurie la antibiotic: risc de stagnare în greutate și în înălțime, la băieți

Antibioticele sunt medicamentele utilizate pentru a înlătura bacteriile care încearcă să ne invadeze corpul. Deși sunt adesea privite ca un medicament minune, utilizarea lor la o vârstă fragedă poate fi dăunătoare. Un nou studiu publicat în revista Nature Communications a constatat că expunerea timpurie la antibiotice este asociată cu stagnarea în greutate și în înălțime, la băieți.

Expunerea la antibiotice de la o vârstă fragedă este strâns legată de consecințele pe termen lung asupra sănătății

Potrivit studiului, tratamentul cu antibiotice în termen de paisprezece zile de la naștere poate stagna greutatea și înălțimea la băieți, dar nu și la fete, până la vârsta de șase ani. Autorii studiului sunt de părere că, deși utilizarea antibioticelor este esențială și este un medicament care salvează viața la nou-născuți, există unele „consecințe nedorite pe termen lung care trebuie luate în considerare”.

Pentru studiu, echipa a investigat impactul expunerii neonatale la antibiotice la 12.422 copii născuți între 2008 și 2010. Nu au fost prezente la acești copii nicio anomalie sau tulburare cronică. Dintre aceștia, la 1.151 bebeluși li s-au administrat antibiotice, în primele zile de viață.
Cercetătorii au descoperit că bebelușii de sex masculin expuși tratamentului cu antibiotice au prezentat o greutate redusă semnificativ în comparație cu copiii cărora nu au primit tratament cu antibiotic.

Expunerea la antibiotic poate afecta microbiomul intestinal

Există bacterii, precum și virusuri și alte organisme în intestincunoscute sub numele de microbiom. Microbiomul este foarte important pentru sănătatea și dezvoltarea normală.

Un nou-născut este expus la bacterii și la alți microbi. Bebelușii născuți vaginal obțin microbiomul inițial din canalul de naștere și din intestin. Cei născuți prin cezariană sunt mai predispuși să dobândească bacterii de la mamă sau din împrejurimi.

Antibioticele administrate în timpul sarcinii pot modifica microbiomul mamei într-o anumită măsură, ceea ce reduce șansele ca bebelușii să se infecteze. Utilizarea antibioticelor poate ucide bacteriile care cauzează infecția și, în unele cazuri, pot chiar ucide microbii care sunt benefici. Acest lucru poate crește riscul de infecție la sugari.

Studiul sugerează că expunerea la antibiotice în primele zile de viață poate crea tulburări în microbiomul intestinal până la vârsta de doi ani.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!