Sari la conținut

Fascinantul miros al bebelușilor. De ce miros bebelușii atât de bine?

Bebelușii pot părea neputincioși, dar știința spune că sunt de fapt echipați cu niște mecanisme destul de puternice pentru a le asigura supraviețuirea, cum ar fi ochii mari, pielea fină și obrajii dolofani - toate trăsăturile care ne fac inima să se topească și să ne oblige, parcă, să avem grijă de ei, în ciuda scutecelor care nu miros bine deloc și a nevoii permanente de îngrijire, chiar și pe timpul nopții. Și, desigur, mai e ceva: mirosul lor fascinant!

Vârful capului unui nou copil ne oferă, probabil, unul dintre cele mai încântătoare parfumuri existente, trimițându-ne, parcă, cu gândul la prăjituri cu ciocolată proaspăt scoase din cuptor și aer sărat de mare. Dar aroma delicioasă a bebelușului este mai mult decât plăcută, având un rol foarte important: întărește conexiunea lui cu îngrijitorii, în special cu cea care i-a dat viață.

A ce miros bebelușii?

Întrebați 10 părinți de nou născut cum miros puii lor și probabil veți primi 10 răspunsuri diferite, și asta pentru că fiecare copil miroase diferit, dar și pentru că mirosul este unic și nu poate fi asociat cu nimic altceva. În general, mirosul este unul extrem de plăcut, dulce, ușor lăptos - dar notele specifice variază de la un copil la altul. O mamă va spune că micuțul ei miroase a combinație de săpun, lapte și pâine proaspătă. Alții îi vor descrie pur și simplu pe noii lor puiuți drept „dulci”.

Citește și Când mămicile descriu mirosul minunat al bebelușilor lor

Acel miros unic este prezent în momentul în care se naște bebelușul, fie că vine pe lume prin cezariană sau prin naștere vaginală, durează câteva săptămâni și apoi, ușor-ușor, dispare.

Cercetările publicate în jurnalul Frontiers in Psychology au monitorizat activitatea creierului a 30 de femei (15 care au născut recent și 15 care nu au născut niciodată) în timp ce au mirosit hăinuțele care fuseseră purtate de sugari de 2 zile. Rezultatele au fost fascinante: ambele grupuri de femei au manifestat activitate cerebrală în zone asociate cu comportamente legate de recompensă și stimuli, cum ar fi mâncare gustoasă sau medicamente. Cu alte cuvinte, mirosul sugarilor este într-adevăr îmbătător!

De ce bebelușii miros atât de bine?

Acest lucru rămâne un mister în comunitatea științifică. Există cercetări limitate pe acest subiect, dar mulți experți susțin că „de ce-ul” din spatele parfumului nou-născutului poartă denumirea de vernix caseosa. Acesta este stratul alb, ceros, care protejează pielea bebelușului în uter și menține umezeala (gândește-te la asta ca la vaselină naturală.)

În timpul nașterii, se crede că vernixul - care acoperă corpul bebelușului - acționează ca un lubrifiant care îl ajută pe copilul pe parcursul călătoriei sale prin canalul de naștere. De asemenea, îl protejează de bacteriile vaginale și ajută la reglarea temperaturii.

După naștere, vernix caseosa îi ajută pielea să se adapteze la viața din afara uterului. De obicei, copilul este spălat după aproximativ 24 de ore, dar mirosul poate persista pe părul și pielea copilului.

În ceea ce privește rolul acestui miros, se pare că joacă un rol în relația părinte-copil. S-a demonstrat că mirosul declanșează amintiri, ne protejează împotriva toxinelor dăunătoare (cum ar fi atunci când simțim mirosul de mâncare putredă) și ne leagă de lucrurile pe care le iubim. Din punct de vedere evolutiv, are sens ca bebelușii să miros atât de bine – și astfel să fie atât de ademenitori – pentru părinți și îngrijitori, mai ales având în vedere dificultatea primelor zile cu bebelușii – incluzând chiar și momentul nașterii.

Pe de altă parte, unele cercetări arată că mamele cu dificultăți de legătură nu preferă mirosul propriilor copii și sunt mai puțin capabile să-l identifice. Dar până când nu există dovezi mai concludente, toate acestea rămân doar o teorie fascinantă.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!