Sari la conținut

Hernia ombilicală la bebeluși. Tot ce trebuie să știi despre ea

Hernia ombilicală la bebeluși este o afecțiune destul de frecventă și este legată de caracteristicile anatomice ale nou-născuților.

Această afecțiune este observată încă din a doua sau a treia săptămână de viață a copilului, când cordonul ombilical al bebelușului este complet detașat. În principiu, orice bebeluș poate suferi de o hernie ombilicală, însă este mai frecventă la bebelușii prematuri, cei cu greutate mică la naștere sau cei cu malformații congenitale.

Hernia ombilicală la bebeluși. Simptomele herniei ombilicale

Dacă zona ombilicală are diametrul mai mare de 1,5 cm, ar putea apărea simptome precum:

  • Umflare și roșeață
  • Durere în zona ombilicală
  • Vărsături și stare greață
  • Febră.

Aceste simptome indică strangularea intestinului, ceea ce presupune o situație de urgență care trebuie rezolvată cât mai repede posibil. Prin urmare, dacă micuțul tău prezintă oricare dintre aceste simptome, mergi imediat cu el la medic.

► Citește și: Tăierea întârziată a cordonului ombilicat – Avantaje și dezavantaje

Hernia ombilicală la bebeluși. Cum se tratează hernia ombilicală

Hernia ombilicală dispare, de obicei, spontan și se estimează că 8 din 10 cazuri de hernie ombilicală se tratează înainte ca cel mic să împlinească vârsta de 4 ani. Acest lucru se întâmplă deoarece inelul ombilical se contractă datorită întăririi musculare a abdomenului copilului. Dacă inelul ombilical are diametrul mai mare de 1,5 cm, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

► Citește și: Cordonul ombilical nu se rupe la naștere…

Hernia ombilicală la bebeluși. Tratarea herniei ombilicale, conform leacurilor populare

Există mai multe mituri în ceea ce privește tratarea herniilor ombilicale la bebeluși, care nu au nicio bază științifică. De exemplu, utilizarea de nasturi, monede, năut și alte obiecte plasate în zona buricului copilului.Pe lângă faptul că sunt ineficiente, acestea măsuri sunt potențial dăunătoare pentru cel mic, deoarece pielea lui este sensibilă și pot apărea infecții grave.

► Citește și: Cordonul ombilical, puteri miraculoase. Rezultatele unui nou studiu

În general, herniile ombilicale la bebeluși nu sunt o afecțiune gravă și, în majoritatea cazurilor, nici măcar nu produc simptome. Din acest motiv, cel mai indicat lucru este să monitorizezi evoluția herniei ombilicare împreună cu un medic pediatru.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!