Sari la conținut

Hidrocefalia congenitala

Generalitati

Hidrocefalia congenitala este acumularea in exces, la nivelul creierului, a lichidului cefalo-rahidian prezenta de la nastere. Excesul de fluid duce la crestera presiunii intracraniene la copil determinand afectare cerebrala cu pierderea abilitatilor mentale si fizice. Diagnosticul si tratamentul prompt poate preveni o mare parte din aceste probleme, permitand copilului sa creasca si sa se dezvolte normal. Pot insa aparea probleme minore cum ar fi dificultatile de invatare.

Aproximativ 3 pana la 4 copii din 1000 se nasc cu hidrocefalie. Hidrocefalia apare in proportie de 80% pana la 90% la copii cu defecte neurale.O alta forma de hidrocefalie, cea dobandita, poate apare oricand dupa nastere.


Cauze

Hidrocefalia congenitala este cauzata de un dezechilibru dintre productia de lichid cefalorahidian si posibilitatea organismului de a o distribui si absorbi. In mod normal, lichidul cefalo-rahidian circula la nivelul unor compartimente ale creierului numite ventriculi, apoi in jurul creierului si a maduvei spinarii furnizand protectie si hrana acestora.

Hidrocefalia congenitala poate apare fie datorita unui defect genetic, fie din alte cauze cum ar fi hemoragii prenatale (hemoragii ale fatului inainte de nastere) sau infectii, precum toxoplasmoza, varicela, rubeola, oreion. Afectiunea este frecvent asociata cu alte defecte congenitale, in special cu spina bifida.


Simptome

Simptomele hidrocefaliei congenitale apar fie de la nastere, fie in primele 9 luni de viata. Primul semn evident este reprezentat de macrocefalie (capul este de dimensiuni mari). Copiii cu hidrocefalie pot avea si alte simptome, precum:

- fontanele bombate si dehiscenta suturilor (suprafetele dintre oasele cerebrale) oaselor cerebrale
- un scalp lucios cu vase sanguine proeminente
- strabism intern cu retractia pleoapelor si evidentierea globului ocular deasupra irisului (privire in "apus de soare")

Daca presiunea intracraniana creste pot sa apara si alte simptome mai severe precum:

- iritabilitate
- somnolenta
- scaderea apetitului sau varsaturi frecvente
- inabilitatea de a urmari cu privirea
- tipat cerebral.

Si celelalte tiputi de hidrocefalie pot sa produca simptome similare.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!