Sari la conținut

ADHD este foarte greu de identificat la fete. De ce fetele cu ADHD sunt diferite

Am fost dintotdeauna diferită. Mereu în întârziere, mereu cu lucruri pierdute sau uitate pe undeva,  o visătoare trezită de zgomotul palmelor celor din fața mea: hei, trezește-te odată, unde ai plecat iar? Copil fiind, obișnuiam să citesc ore întregi, dar asta nu înseamnă că reușeam să fiu un elev bun: toate temele îmi provocau lacrimi șiroaie, de fiecare dată.

Poți face asta, știi foarte bine cum – insistau părinții mei!
Nu, nu pot!, urlam eu. Nu sunt bine, dar nu știu cum și nici de ce!

Ani mai târziu, undeva pe la 21 de ani, eu nu sunt bine a primit un nume: tulburare hiperactivă cu deficit de atenție sau ADHD!


De ce a durat atât de mult?

Am fost învățați că ADHD – ul este o tulburare caracteristică băieților. spune Stephen Hinshaw, dr., președintele departamentului de psihologie de la UC Berkley. „Trei decenii mai târziu, însă, aveam să aflăm că și băieții și fetele pot suferi de asta în egală măsură. Doar că nu în egală măsură primesc și tratament, și asta pentru că la fete ADHD-ul este mult mai greu de identificat.

Potrivit CDC, băieții sunt mult mai probabil să primească un diagnostic de ADHD - nu neapărat pentru că fetele sunt mai puțin predispuse la această tulburare, ci pentru că la fete ADHD se prezintă diferit. Simptomele sunt adesea mai subtile și nu se potrivesc stereotipului.

„Fetele nu sunt la fel de hiperactive”, spune Patricia Quinn, MD, expert în fete și femei cu ADHD, care a scris mai multe cărți pe acest subiect. „Oamenii își imaginează băieți care sar de pe pereți și gândesc: așa arată ADHD și dacă această fată nu arată așa, atunci nu are ADHD.”

Persoanele care visează cu ochii deschiși pur și simplu nu atrag atenția așa cum o fac băieții hiperactivi și impulsivi. Privitul îndelung pe fereastră nu înseamnă nimic, comparativ cu copilul de lângă tine care dansează pe pervaz.

Problema este cu atât mai mare cu cât un diagnostic tardiv sau ratat nu înseamnă doar că fetele nu beneficiază la timp de tratamentul care le-ar putea schimba viața, ci mult mai mult. Cercetările arată că ADHD nediagnosticat poate pune în pericol stima de sine a fetelor și tinerelor femei și, în unele cazuri, sănătatea mintală a acestora. În timp ce băieții cu ADHD tind să-și exteriorizeze frustrarea, fetele sunt mai predispuse să se învinuiască, întorcându-și furia și durerea spre interior. Fetele cu ADHD sunt mult mai susceptibile de a experimenta depresie majoră, anxietate și tulburări de alimentație decât fetele care nu suferă de acest diagnostic.

Fără un diagnostic și o înțelegere adecvată, eșecurile devin dovezi, o confirmare a acuzațiilor de auto-condamnare: Nu sunt inteligentă, sunt un eșec...

Timpul dintre declararea incapacității mele de a fi o persoană normală și primirea diagnosticului a fost turbulent și frustrant. Fiecare eșec mi-a stricat stima de sine. Am început să cred că nu sunt deloc inteligentă, că sunt inutilă, că sunt total diferită de ceilalți.

Dar dintr-o dată, pe măsură ce m-am recunoscut în simptome, discrepanța uluitoare dintre ceea ce trebuia să pot face și ceea ce păream de fapt capabilă nu mai era un lucru nevăzut, fără nume. A fost ceva în afara mea, ceva ce puteam să înțeleg, ceva ce puteam să planific și să gestionez.


„Unele fete au nevoie de ochelari, altele au nevoie de tratament ADHD”, spune dr. Hinshaw. „Este o vulnerabilitate care trebuie abordată, nu te definește.”

Citește și Copilul cu ADHD: simptome și soluții

ADHD – definire și caracterizare


ADHD este o tulburare  în care anumite substanțe din creier cum ar fi dopamina, noradrenalina, sunt într-o cantitate scăzută determinând simptome specifice.
Cauza este predominant ereditară.

Simptomele ADHD ului se pot grupa în 3 subtipuri:

  • 1-predominant cu Deficit de Atenție
  • 2-predominant cu Hiperchinezie-Impulsivitate
  • 3-Combinat

Cele mai cunoscute simptome legate de ADHD sunt hiperactivitatea, fâțâială excesivă, inabilitatea de a sta locului și în general, aspectul perturbator al comportamentului, atât în clasă cât și în familie, la locul de joacă etc. Dar acest comportament este mult mai specific băieților.

ADHD – simptome ADHD la fete

Fetele prezintă  frecvent simptome mai subtile, mai dificil de depistat dar la fel de importante din punctul de vedere al consecințelor:

Deficit de atenție


Pentru multe fete cu ADHD, este foarte dificil să-și mențină atenția pe o sarcină:  
•  Ele pot fi ușor distrase de evenimente exterioare.
•  Se plictisesc cu ușurință, mutând focusul de la o activitate la alta.
•  Procesează cu întârziere informațiile și indicațiile, dând impresia că nu aude.
•  Fac frecvent greșeli din neatenție.
•  Adesea întârzie și au dificultăți în a-și organiza timpul.
•  Par lipsite de motivație și de dorința de a încerca.
•  Par timide, retrase și plâng cu ușurință.
•  Pot avea probleme de socializare. Datorită unei procesări mai lente, în schimburile verbale rapide dintre colegi pot pierde indicii subtile ți glume. Dorința de a fi acceptate le face să lupte să se conformeze, dar adesea se simt izolate și neînțelese.
•  Au dificultăți atât cu inițierea, cât și cu finalizarea sarcinilor.
•  Sunt dezorganizate, dezordonate, uituce.

Hiperactivitate


Dacă o fată este hiperactivă, ea poate fi descrisă că “un băiețoi” deoarece este interesată doar de activitățile fizice și are mai puțin preocupări “tipice” pentru fetele de vârsta ei.
Ea poate fi, pe de alta parte, în mișcare, în moduri mai puțin evidente, cum ar fi mâzgălitul, învârtitul părului și rosul unghiilor.

Impulsivitatea și hipersensibilitatea


O fată cu impulsivitate este vorbăreață și impulsivă verbal, îi întrerupe pe ceilalți  sau schimbă subiectul de mai multe ori în timpul unei conversații.
Poate ”trânti” cuvinte fără să se gândească la impactul asupra celorlalți.
Unele fete sunt descrise că extrem de emoționale sau iritabile.
Dacă vi se pare că fata dvs. prezintă astfel de simptome, vă recomandăm să consultați un specialist!
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!