Sari la conținut

Încălzim sau nu laptele copilului la cuptorul cu microunde?

Cuptorul cu microunde a devenit electrocasnicul preferat pentru încălzirea rapidă a alimentelor. Cu toate acestea, trebuie să fii precaută atunci când încălzești laptele bebelușului, pentru a evita riscurile care pot dăuna sănătății micuțului.

Cuptorul cu microunde, un aparat nu prea grozav

Pe măsură ce utilizarea acestui aparat a devenit tot mai des întâlnită, au apărut multe îndoieli cu privire la siguranța acestuia. Printre acestea, reamintim riscul apariției anumitor boli din cauza undelor electromagnetice sau pierderea nutrienților atunci când cuptorul cu microunde este folosit ca metodă de gătit. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste teorii nu este susținută de știință. Așadar, este important să știi riscurile dovedite, pe care le poți evita luând măsurile de precauție necesare.

Riscul de arsuri

Unul dintre principalele riscuri ale încălzirii laptelui în cuptorul cu microunde este arsura accidentală a copilului. Încălzirea alimentelor sau a băuturilor nu se face uniform, iar exteriorul recipientelor poate avea o temperatură mai ridicată decât interiorul lor. O soluție bună este să amesteci mâncarea cu o lingură sau să agiți recipientul cu băutură.

► Citește și: Păstrarea și depozitarea laptelui matern. Ce ar trebui să știi

Toxicitatea recipientelor din plastic

Bisfenol A este un compus folosit la fabricarea unor recipiente din plastic, care în corpul nostru acționează ca un perturbator endocrin. Adică se comportă ca și cum ar fi un hormon și modifică anumite procese metabolice. Când sticlele sunt încălzite, această substanță este eliberată în cantități mici, care se acumulează în organism. Pe cale de consecință, pe termen mediu, ele modifică funcționarea normală a anumitor organe și împiedică dezvoltarea copilului.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Hazardous Materials, expunerea prenatală sau postnatală timpurie la bisfenol împiedică dezvoltarea psihomotorie la copiii sub 2 ani.

Un alt risc asociat cu expunerea timpurie la perturbatori endocrini este dezvoltarea excesului de greutate si a obezitatii la copii. Potrivit unei recenzii din Journal Nature Review of Endocrinology, aceste substanțe cresc acumularea de țesut adipos.

În același timp, în 2010, FDA (Food and Drug Administration) s-a arătat împotriva utilizării acestei componente în biberoane, căni și lapte praf. Cu toate acestea, Journal of Environmental Science and Health a găsit bisfenol A și S în laptele formulă din Italia.

► Citește și: Poate fi amestecat laptele matern proaspăt cu cel colectat anterior?

Care este cea mai bună variantă de încălzire a laptelului?

Încălzirea laptelui bebelușului în cuptorul cu microunde este posibilă, dar implică anumite riscuri. Iată câteva recomandări:

  • Înlocuiește sticlele de plastic cu cele din sticlă. În acest fel, eviți prezența bisfenolului A.
  • Folosește un încălzitor de biberoane pentru a obține temperatura potrivită.
  • Cel mai bine este să încălzești apă într-o cratiță și apoi să așezi sticla în ea. O altă variantă este să încălzești laptele în cratiță și apoi să îl torni în sticlă.
  • Dacă optezi pentru lapte formulă, este întotdeauna mai sigur să îl încălzești și astfel să distrugi orice bacterie care poate provoca toxiinfecții alimentare.
  • Verifică întotdeauna temperatura laptelui înainte să i-l dai bebelușului.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!