Sari la conținut

Infecția cu Citomegalovirus (CMV) la bebeluși și copii - simptome și tratament

Majoritatea oamenilor se infectează citomegalovirus pe parcursul vieții, dar mulți dintre ei nici măcar nu au auzit de CMV. „Aproape unul din trei copii sunt deja infectați cu CMV până la vârsta de 5 ani”, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Mai mult de jumătate dintre adulți suferă de CMV până la vârsta de 40 de ani.

Majoritatea cazurilor de CMV sunt asimptomatice, însă unele persoane prezintă simptome care se aseamănă cu gripa. În orice caz, este puțin probabil să provoace complicații de lungă durată la bebeluși sau copii.

Infecția cu Citomegalovirus la bebeluși și copii. Cum se transmite CMV?

O formă a virusului CMV se răspândește prin contact cu fluide corporale precum saliva, urina, scaunul și sângele. "Nu este un virus aerian și nu trăiește mult timp pe suprafețe", spune Gail Demmler Harrison, profesor la Baylor College of Medicine și medic la Spitalul de Copii din Texas. Se transmite adesea prin activități precum împărțirea mâncării sau băuturilor, prin jucării contaminate, prin schimbarea scutecelor sau prin alăptare.

Infecția cu Citomegalovirus la bebeluși și copii. Simptomele CMV la bebeluși și copii

Majoritatea copiilor cu CMV nu prezintă deloc simptome. „Este foarte obișnuit să ai CMV și nici nu știi, mai ales copiii mici”, spune Sallie Permar, doctor la catedra de pediatrie de la Weill Cornell din New York. Infecțiile simptomatice apar în aproximativ 10% dintre cazuri și tind să semene cu o boală de tip mononucleoză.

Simptomele de CMV la bebeluși și copii includ:

  • Febră
  • Durere de gât
  • Glande umflate
  • Oboseală
  • Dureri musculare.

Persoanele cu sistem imunitar slăbit ar putea avea simptome mai grave. "La copiii cu sistem imunitar slăbit, infecția cu CMV poate afecta multe organe ale corpului, inclusiv plămânii, ficatul, rinichii, măduva osoasă și intestinele. La copiii cu transplant de organe, infecțiile cu CMV sunt legate de respingerea sau funcționarea defectuoasă a transplantului", spune Academia Americană de Pediatrie (AAP).

Infecția cu Citomegalovirus la bebeluși și copii. Diagnostic și tratament

La bebeluși și copii, medicii pot diagnostica infecția cu CMV prin analize la sânge, urină sau salivă. De cele multe ori simptomele nu apar absolut deloc, astfel încât majoritatea cazurilor de CMV rămân nediagnosticate.

„Infecțiile grave la copiii cu sistem imunitar slăbit, cum ar fi cei cu infecție HIV sau un transplant de organe, pot fi tratate cu un medicament numit ganciclovir”, spune AAP.

Sursa

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!