Sari la conținut

Instinctul matern, util medicilor

Mamele in special si parintii in general au un simt special cand este vorba despre copilul lor. Mamele simt cand este ceva in neregula si un dialog cu medicul, intrebari corecte din partea acestuia pot contribui la depistarea precoce a bolii si la un diagnostic mult mai rapid si corect. 
 
Despre calitatea mamelor de a percepe ceea ce se intampla cu copilul lor am mai vorbit, dar iata ca este randul oamenilor de stiinta sa confirma ca lucrurile stau chiar asa. mai mult acestia ii indeamna pe medici sa ia in seama "presimtirile" mamelor si "diagnosticele" puse copilului de acestea.

 
Conform unui studiu realizat in Belgia o cale foarte buna prin care sa se asigure ca tratamentele administrate copiilor sunt mult mai corecte, iar diagnosticul are precizie maxima, esta ca medici este sa tina seama de sentimentele mamelor. Studiul a demonstrat ca in patru din sase cazuri in care un copil a avut o infectie grava, dar nu avea semne clinice clare, mama a identificat cauza bolii mai repede decat medicul.
 
 
In cadrul studiului, cercetatorii au analizat cazurile de 3890 copii care au fost observati de medici mai putin de cinci zile. Medicii au fost intrebati daca au avut un sentimentul ca dincolo de simptomele copilului, suferinta micutului este serioasa. De fiecare data acestia si-au confruntat opiniile cu parintii, iar ingrijorarea lor a fost un indemn sa faca investigatii suplimentare, care au confirmata ingrijorarea parintilor. 
 
Eficienta dialogului cu parintii, care sa mearga pana la detalii, este cu atat mai eficienta cu cat varsta copilului este mai mica. In plus s-a dovedit ca mamele pot sa-si ghiceasca copiii mai bine decat o pot face tatii, mamele simtind ca este ceva in neregula cu copilul, inainte ca primele semne ale bolii sa fie evidente.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!