Sari la conținut

Semnificatia religioasa a botezului

Botezul este  poarta de intrare in crestinism fara de care omul nu se poate mantui din robia pacatului. El este una din cele sapte Sfinte Taine.

In  Biserica Ortodoxa Romana sunt sapte Sfinte Taine, dupa darurile Sfantului Duh :
1.    Botezul (gr.baptio = a boteza , a cufunda )
2.    Ungerea cu Sfantul si Marele Mir
3.    Pocainta (Marturisirea)
4.    Impartasirea
5.    Nunta (Casatoria)
6.    Preotia (Hirotonia)
7.    Maslul
Prin ele se primesc darurile Duhului Sfant: darul intelepciunii, darul intelegerii, darul sfatului, darul puterii, darul cunostintei, darul bunei credinte si darul temerii de Dumnezeu.

Botezul este o renastere spre viata spirituala, prin faptul ca i se iarta pruncului pacatul stramosesc, savarsit de Adam si Eva in rai, pacatul neascultarii sau mandriei, de a nu  manca din pomul cunostintei binelui si raului.

Aceasta Taina a fost instituita de Mantuitorul Iisus Hristos cand a zis ucenicilor sai la inaltarea Sa la ceruri:

" Mergand invatati toate neamurile botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, invatandu-le sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua si iata Eu sunt cu voi in toate zilele pana la sfarsitul veacului. Amin!"( Matei 28, 19-20).

Botezul crestin se deosebeste de botezul Sf. Ioan Botezatorul, Inaintemergatorul Domnului. Acesta se savarsea in apele Iordanului cu apa spre pocainta iudeilor, fiind doar o preinchipuire a botezului crestin. Cu acest botez s-a botezat si Iisus Hristos pentru a se implini cuvantul Sfintei Scripturi atunci cand Duhul Sfant s-a pogorat in chip de porumbel peste El deschizandu-se cerurile si a venit confirmarea lui Dumnezeu Tatal care a zis:" Acesta este Fiul meu iubit intru care am binevoit"( Matei 3, 17)

In  timpul Sfintilor Apostoli botezul cu apa se completa prin punerea mainilor peste cei care s-au botezat pentru a primi Duhul Sfant.( Faptele Apostolilor 19, 2-6).

Botezului crestin se face in apa naturala, curata, care se sfinteste. Botezul are loc prin trei afundari, in numele Sfintei Treimi. Formula Botezului este: "Se boteaza robul (-a) lui Dumnezeu (numele), in numele Tatalui Amin, si al Fiului Amin, si al Sfantului Duh. Amin. Acum si pururea si in vecii vecilor. Amin."

Apa trebuie sa treaca peste crestetul copilului; botezul prin stropire nu este admis de canoanele Bisericii Ortodoxe Romane.

Cele trei afundari in apa cristelnitei semnifica cele trei zile in care Fiul lui Dumnezeu a stat in mormant :" Ne-am ingropat cu El in moarte prin botez, pentru ca, precum Hristos a inviat din morti prin slava Tatalui, asa sa umblam si noi intru innoirea vietii" ( Romani 6, 4).

 

Citeste si Cum se desfasoara botezul.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!