Sari la conținut

Intarzierea dezvoltarii datorata pozitiei gresite in care sta bebelusul

Unele studii au aratat ca pozitia de dormit poate fi un factor pentru intarzierea dezvoltarii.

 

Ce poate sa faca bebelusul in functie de varsta? In prima faza, bebelusii isi dezvolta forta si capacitatea de coordonare  ridicandu-si capul, atunci cand sunt asezati pe o suprafata plata, cand au o luna. Se vor putea sprijini putin pe brate la 2-3 luni, iar la 4-5 luni majoritatea bebelusilor vor putea sa isi ridice capul si pieptul sprijinindu-se pe coate (multi medici pediatri cred ca foarte multi copii nu pot face asta pana la 6 luni).



Doua studii recente au demonstrat ipoteza medicilor. Unul, facut in Anglia a demonstrat ca bebelusii care au fost pusi sa doarma mai mult pe spate si-au dezvoltat mai tarziu capacitatile motorii decat cei care au dormit pe burtica. Un alt studiu facut in SUA, a ajuns la concluzia ca bebelusul care doarme pe spate, e mai putin probabil sa se poata intoarce de pe o parte pe alta pana la 4 luni, decat bebelusii care au dormit pe burta.

Totusi, se pare ca nu numai pozitia de dormit poate fi invinuita pentru intarzierea dezvoltarii. Scaunele pentru copii, leaganele, poti fi, de asemenea, invinuite. Se crede ca bebelusii tinuti astfel, au mai putine ocazii pentru a-si intari musculatura.

Aseaza din cand in cand bebelusul pe podea pentru a putea exersa muschii gatului, ai bratelor, umerilor. Cand copilul  nu doarme nu-l lasa sa stea intr-un scaun pentru copii sau intr-un leagan mai mult de o ora. Nu trebuie sa-l lasi sa doarma pe burtica. Aceasta pozitie creste riscul SIDS (sindromul mortii subite infantile). Insa il poti tine pe burtica atunci cand este treaz si este sub supravegherea ta. Miscarile pe care le va face in aceasta pozitie, chiar daca pentru tine par foarte mici, pentru el echivaleaza cu adevarate exercitii.



Daca ai motive de ingrijorare, cere-i pediatrului sa il examineze. Trebuie sa tii cont si de faptul ca daca bebelusul s-a nascut prematur, nu se va dezvolta in acelasi ritm in care o va face un bebelus nascut la termen. Chiar daca este cazul vostru sfatul pe care ti-l dam e sa te bucuri de el la aceasta varsta.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!