Sari la conținut

Lanugo sau puful de pe nou născuți – Definire, funcții și tratament

Dacă nu ești familiarizată cu imaginea nou născuților, s-ar putea ca un prim contact cu unul care are pufuleț pe aproape tot corpul să ți se pare un pic ciudat. Trebuie să știi, însă, că nu este deloc neobișnuit ca un prematur sau chiar un nou născut la termen să se nască acoperit de firișoare subțiri de păr.

Lanugo (sau puful de pe pielea nou născuților) este important în perioada în care bebelușul se dezvoltă în burtică și, deși de multe ori dispare înainte de naștere, se poate întâmpla și să rămână pe micuț când intră în lumea noastră.

► Citește și Problemele nou-născutului care nu trebuie să te îngrijoreze. Transformări prin care trece micuţul

Află mai multe despre rolul lanugo, despre persistența acestuia pe corpul nou născuților și despre semnele care ar trebui să te îngrijoreze:

Lanugo sau puful de pe nou născuți – Definire

Lanugo reprezintă perișorul subțire de pe pielea nou născuților. Acesta este primul perișor  care iese din foliculi, încâ din momentele în care bebelușul se dezvoltă în burtică.

De obicei, prematurii se nasc cu pufuleț pe ei, însă nici bebelușii născuți la termen nu sunt neapărat o excepție.

Lanugo poate fi de culoare deschisă, închisă sau cu diverși pigmenți de culoare. De obicei, acesta se găsește pe spatele micuților, pe umeri, pe brațe, pe frunte și pe obrăjori. În fapt, se poate găsi oriunde pe corp, mai puțina acolo unde nu există foliculi – pe buze, în palme, pe călcâie, pe organele genitale și pe unghii.

Lanugo sau puful de pe nou născuți – Funcții

Lanugo este important din mai multe privințe, iar cercetătorii încă nu s-au oprit din cercetat. Printre acestea, cele mai importante se numără:

  • Reglează temperatura corpului bebelușului – Bebelușul nu se va îngrășa și nu își va crea depozite de grăsime până în ultimele luni de sarcină, motiv pentru care, până atunci, ceva trebuie să îi țină și lui de cald! Acel “ceva”, printre altele, este și puful de pe piele (cuvântul lanugo provine din latinescul “lana”, care înseamnă “lână”).
  • Protejează pielea – În burtică, bebelușul este înconjurat de lichid, în sacul amniotic. Numai că expunerea prelungită la acest lichid amniotic poate afecta pielea și temperatura corpului micuțului. Mai mult, bebelușul este expus la vernix, o substanță grasă cu aspect de brânză, care funcționează ca un fel de barieră împotriva efectelor lichidului amniotic și care îl va ajuta pe micuț să alunece mai ușor prin canalul nașterii, la sfârșitul sarcinii. Aici intervine rolul pufului, și anume acela de a fixa vernixul pe micuț.
  • Stimulează creșterea și dezvoltarea micuțului – Studiile au arătat că mișcările lanugo pe corp stimulează creșterea fătului în burtică și ajută la eliberarea hormonilor de reducere a stresului.

Lanugo sau puful de pe nou născuți – Cât persistă

Lanugo începe să apară pe făt încă din săptămânile 16-20 de sarcină, iar în săptămâna 28 atinge de obicei nivelul maxim. Ulterior, începe să cadă ușor-ușor, de prin lunile a șaptea, a opta, astfel că dispare de tot până la naștere (în cele mai multe dintre cazurile de naștere la termen). Dacă, însă, micuțul se naște cu lanugo, nu vă panicați – într-o săptămână, două, acesta va cădea.

După căderea pufului, însă, acesta va fi înlocuit de părul vellus – mult mai subțire și mai puțin vizibil decât lanugo. Aceste vellus îl va însoți pe micuț toată copilăria, până la pubertat, când va apărea părul terminal (cel ce se găsește la nivelul scalpului, al sprâncenelor, al axilelor, al zonei inghinale, precum și în barbă și mustață la bărbați).

Lanugo sau puful de pe nou născuți – Tratament

Nu trebuie să faci nimic pentru a elimina languo – întrucât acesta va cădea de la sine. Dacă dorești, totuși să grăbești procesul (deși nu e neapărat recomandat), poți masa delicat zonele cu puf, folosind ulei pentru bebeluș.

Lanugo sau puful de pe nou născuți – Poate reapărea?

Deși cazurile în care lanugo reapare sunt extrem de rare, recurența este, totuși, o posibilitate.  Lanugo poate reapărea în cazul copiilor care suferă de subnutriție severă sau la cei care sunt diagnosticați cu anorexie nervoasă. În cazul tulburării alimentare, puful poate acoperi corpul copiilor chiar până în adolescență sau la maturitate.

Lanugo sau puful de pe nou născuți – Când să te îngrijorezi

Deși lanugo nu este un pericol pentru sănătatea copilului, există și situația în care părinții pot confunda ușor simptomele unor afecțiuni cu puful de la naștere: dacă firele sunt groase, închise la culoare și lungi, poate fi vorba de o afecțiune de natură hormonală, caz în care este necesar consultul unui specialist.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!