Sari la conținut

Mihai Craiu, medic pediatru: “Bronșiolita acută – probabil cea mai frecventă boală care ar putea să vă îngrijoreze zilele acestea”

“Probabil cea mai frecventă boală care ar putea să vă îngrijoreze zilele acestea, astfel încât să mergeți la spital cu un sugar, este bronșiolita acută” - acesta este mesajul transmis de medicul pediatru Mihai Craiu, pe Facebook, mesaj care pune pe gânduri toți părinții de bebeluși.

Suntem în plin sezon de virusuri, iar bebelușii și copiii mici au nevoie de îngrijire sporită.

Medicul Mihai Craiu a vorbit pe conturile de socializare despre bronșiolita acută la bebeluși, boală care aduce părinților multă îngrijorare în această perioadă a anului.

“Ce este bronșiolita? Este o infecție respiratorie care afectează mai ales căile aeriene mici și mijlocii, numite bronșiole. Ca toate celelalte infecții respiratorii ale copilului, musafirul nedorit (de obicei un virus, cel mai frecvent VSR virusul sincițial respirator) intră în corpul copilului prin infectarea mucoasei nasului și gâtului. Adică este normal ca un sugar cu bronșiolită să pară "doar" puțin răcit la începutul bolii. NU ESTE de vină medicul ce a consultat inițial copilul dvs! În primele zile nu se aude wheezingul și agravarea face parte din evoluția normală a bolii.

Wheezingul este un zgomot fluierător, șuierător, de tonaliate înaltă, ce apare atunci când aerul capătă o mișcare de rotație, ca o morișcă, atunci când trece prin bronșiolele care sunt parțial "înfundate" cu mucus, celule descuamate și prin edem al mucoasei ce tapetează aceste căi aeriene foarte mici”, a transmis medicul.

Mihai Craiu vine în ajutorul părinților cu câteva sfaturi în ceea ce privește tratarea bronșiolitei acute, la copii.

“Cum putem ajuta un copil cu bronșiolită? Doar "desfundând" căile aeriene: aspiram secrețiile din nas și umezim secrețiile din bronșiole, astfel încât acestea să poată fi "aruncate" afară de către tusea sugarului.

În cazuri grave în care sugarul nu poate suge și respiră foarte greu trebuie să mergeți la spital. Acolo copilul va primi oxigen și o perfuzie de hidratare.

În cazuri FOARTE grave va primi medicamente pe cale inhalatorie.  Dacă este o formă medie de boală o să vi se pară că "stați degeaba" la spital, doar cu oxigen, monitorizare, perfuzie și, poate, nebulizări cu ser.
NU VA PRIMI un astfel de copil nici antibiotice și nici medicamente destinate pacientului cu astm (Ventolin, Flixotide sau alt cortizon intravenos).

MESAJUL PRACTIC - toți vrem ca un sugar cu bronșiolită să se facă bine. Și se face... dar durează 2 săptămâni. Orice intervenție, în afara celor care înmoaie mucusul și desfundă bronșiolele, nu ajută, ba chiar agravează boala.

Un copil viguros ce nu are respirație foarte frecventă (peste 50/minut), desaturare/cianoză, efort respirator foarte mare și nici desaturare poate fi tratat acasă, cu multă răbdare și evetual aerosoli cu ser.

Toți sugarii fără comorbidități se vindecă fără complicații, dacă nu facem tratamente inutile sau greșite. Importante sunt observarea periodică a copilului și comunicarea eficientă medic-asistentă-părinte. #bronșiolită”, a adăugat medicul.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!