Sari la conținut

Noile reguli privind creşterea copiilor

Regulile privind creşterea copiilor se schimbă de la an la an. Şi nu vorbim aici despre mode şi ce mai recomandă mămicile  atunci când se întâlnesc. Ci vorbim despre regulile pe care le recomandă specialiştii.

Nu de la noi, statul nostru nu prea îşi bate capul cu aşa ceva. Ci specialiştii din SUA, de la American Academy of Pediatrics (AAP) și American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG).

Ce reguli au modificat

Scaunul nou născutului

Primul scaun de maşină al bebeluşului trebuie întotdeauna să fie instalat cu faţa către spatele maşinii şi nu către şofer. În acest fel, impactul în caz de accident este mai puţin fatal pentru copil. Până acum, se recomanda această poziţie până când bebeluşul are un an de zile. Aceasta recomandare s-a prelungit cu încă un an sau chiar mai mult. Concluzia: atât timp cât scaunul este potrivit pentru mărimea copilului, el ar trebui instalat cu spatele la şofer.

Liber a suzetă

Până acum câţiva ani toţi pediatrii recomandau să nu se dea suzeta bebeluşului, întrucât aceasta îl împiedică să mai sugă. Acum se recomandă ca bebeluşii să primească suzeta în timp ce dorm.

De ce? Studiile au arătat că folosirea suzetei scade riscul de sindrom al morţii subite. Părinţii sunt sfătuiţi să dea bebeluşilor suzete până în jurul vârstei de 6 luni, după care să renunţe la ea. În plus, frica de a avea un bebeluş care renunţă la san fiindcă prefera suzeta nu se justifică. Dacă bebeluşului îi este foame, atunci ştie foarte bine ce are de făcut.

Bebeluşul nu simte nevoia de suzetă? Este bine şi aşa, nu ai de ce să îl forţezi.

Un pătuţ cât mai liber

Pediatrii considera că ar trebui interzise la vânzare toate pernuţele care se pun la pătuţurile bebeluşilor. Întrucât ele cresc riscul de sufocare. Motivul? Astfel de accidente au devenit din ce în ce mai dese.

La fel, nu ar trebui să punem în pătuţ animale de pluș, perne sau păturici. Tot ce are nevoie bebeluşul este un cearceaf.

Alimente cu potenţial alergic

Până acum se recomanda ca anumite alimente, care ar putea provoca alergii, cum ar fi alunele, să nu fie date până când copilul are vârsta de 3 ani.

Acum se consideră că este mai bine să fie date, în cantităţi mici, până când bebeluşul împlineşte un an. Asta va diminua riscul de a avea alergii mai târziu. 

Recomandarea nu se aplică însă şi la miere. În continuare, ea nu trebuie dată mai devreme de un an, din cauza riscului de botulism.

Curăţarea dinţilor cu pastă cu fluor

Se recomanda în trecut părinţilor să nu folosească pasta cu fluor până la vârsta de 2 ani, întrucât copiii mici nu pot să scuipe, aşa că va fi înghiţită.

Acum se recomandă pasta cu fluor încă de la apariţia primului dinte, întrucât au crescut problemele legate de carii. Dintii ar trebui curăţaţi de două ori pe zi. Cu pastă cu fluor. Doar să fie folosită o cantitate foarte mică, cât un bob de orez.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!