Sari la conținut

Otita in cazul copiilor

Raspunsurile au fost acordate de Dr. Corina Cilcic, medic primar pediatru spitalul Sanador.

1.    Ce presupune otita in cazul copiilor?
Otita inseamna o inflamatie a urechii care are cel mai des cauza infectioasa; dintre infectii, cele mai frecvente sunt infectiile bacteriene. Astfel, otita reprezinta de fapt o complicatie a unor infectii de cai aeriene superioare (angina acuta, faringita acuta –  numit popular „rosu in gat”).
Otita medie este mai frecventa la sugari si copilul mic, sub 3 ani, dar nu este exclusa nici la copilul scolar unde colectivitatea joaca un rol important in transmiterea bolilor respiratorii.

2.    Care sunt cauzele otitei?
Este important de stiu ca otita medie este acelasi lucru ca si otita supurata si este declansata cel mai frecvent de microbi cum sunt pneumococul, stafilococul sau haemophilus influenzae.
Existe si otite externe, de cele mai multe ori legate de efectuarea igienei locale cu introducerea de betisoare auriculare (cunoscute de majoritatea parintilor ca „betisoare de urechi”) care de fapt nu sunt sterile.
La copilul mai mare, uneori mediul umed si cald al piscinelor poate favoriza aparitia otitelor, cazuri intalnite mai ales in perioada de vara.

3.    Care sunt semnele de alarma asociate unei otite?
Ceea ce poate atrage atentia ca este vorba despre otita in cazul unui copil care are initial o angina acuta este persistenta febrei ridicate (peste 38,5 sau 38,7 grade C), secretii la nivelul nasului care isi modifica aspectul si uneori durerea uneia sau a ambelor urechi.
La cel mai mic semn mentionat mai sus, in conditiile in care copilul este deja in tratament pentru o infectie de cai aeriene superioare, copilul trebuie reevaluat de catre medicul pediatru in colaborare cu un medic ORL-ist. Ulterior se stabilesc si controale periodice la ambii medici pentru a evalua evolutia sub tratament deoarece este stiut ca otita se poate complica la randul ei chiar si cu tratament corespunzator (supuratie otica).

4.    Ce masuri poti sa iei pana ajungi la doctor?
Mamicile pot administra sugarilor si copiilor antiinflamator nesteroidian (ibuprofen, paracetamol) care actioneaza atat pe inflamatia urechii, cat si pe febra si durere. Imediat trebuie examinat de catre medicul pediatru in echipa cu medic ORL-ist pentru a stabili necesitatea tratamentului, eventual cu medicatie care sa actioneze la nivelul mucoasei nazale si chiar antibiotic.

5.    Cum poate fi prevenita otita?
Recomand mamicilor evitarea folosirii in mod curent a betisoarelor de urechi, mai ales cand nu sunt cunoscute a fi sterile. Prin aceasta masura pot evita aparitia otitei externe.
De asemenea, mai ales la sugari, otita medie poate fi prevenita prin evitarea posibilelor surse de infectii de cai aeriene superioare (aglomeratii, vizite in magazine,  apropierea de fata copilului de catre o persoana adulta etc.)

Este bine sa retinem ca: in momentul in care mamicile observa semne ale otitei medii, trebuie sa se adresese cat mai repede unui medic pediatru si ORL si sa respecte tratamentul si vizitele de control indicate de ambii medici.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!