Sari la conținut

Otrăvurile din alimentația bebelușului. Zahărul și sarea la copiii mai mici de un an

„Păi, pentru copilul meu de 3 luni, medicul mi-a recomandat ceai îndulcit cu zahăr. L-am întrebat în mod expres dacă pot adăuga și zahăr și mi-a spus că da, din moment ce nouă, adulților, ne place ceaiul cu zahăr, bebele de ce ar fi diferit?” – așa sună comentariul unei mame contrariate, la articolul De ce nu este voie să îi dăm bebelușului apă și în ce situații îi poate fi fatală. Din păcate, da, există medici care le recomandă mămicilor nu doar să le dea apă puiuților de până în 5-6 luni, ci chiar ceai îndulcit cu zahăr.

Și pentru că deja am explicat de ce este interzis să îi dăm bebeluşului ceai, vrem să insistăm asupra efectelor nocive ale zahărului, la o vârstă atât de fragedă. Mai mult, cum nu doar zahărul este extrem de nociv în alimentația bebelușului, ci și sarea, vom vorbi despre efectele ambelor alimente, în alimentația bebelușului.

Unul dintre argumentele pentru care mămicile adaugă zahăr sau sare în mâncarea copilului este că acesta refuză să mănânce altceva, în afară de lăptic, chiar și după vârsta de 5-6 luni, când se trece la diversificare. Și atunci, mămicile, speriate de faptul că micuțul nu mănâncă, se gândesc că de vină este gustul mâncării și apelează la soluția cea mai la îndemână: adaugă zahăr sau sare, după gust. Ei bine, greșit! Bebelușul nu are încă gustul format și nu simte nevoia să mănânce alimente astfel condimentate. Este normal să resimtă o oarecare reticență, dacă el timp de 6 luni a simțit decât gustul laptelui.

De ce este zahărul dăunător bebelușilor:

•    Creează dependență de zahăr în creier
•    Pune presiune pe ficat
•    Crește colesterolul rău și gliceridele 
•    Șubrezește imunitatea
•    Contribuie la formarea cariilor dentare și afectează smalțul dinților.
•    Poate contribui la rezistența la leptină, de unde rezultă creșterea în greutate, poftele, probleme cu somnul etc. Zahărul nu este altceva decât un set de calorii, care nu au un aport de substanţe nutritive. Dulcele îi da copilului o energie falsă, şi îi dereglează somnul;
•    Ne modifică starea de spirit, devenim mai irascibili sau prea zgomotoși, pentru că apoi să fim veseli și exuberanți pentru o perioadă și tot așa
•    Contribuie la scăderea capacității de concentrare
•    Poate cauza probleme cardiovasculare.

Dacă dorim, totuși, să oferim alimente mai gustoase copiilor, ne putem folosi de îndulcitori naturali, cum ar fi fructele -  bananele, curmalele, siropul de arţar sau cel de agave. Cel mai bine ar fi totuşi să va asiguraţi că micuțul nu are alergie la vreun aliment enumerat mai sus. Atenție, și mierea este interzisă pentru copiii mai mici de un an!

►Citește și De ce este interzis să îi dăm bebeluşului miere de albine

De ce este sarea dăunătoare bebelușilor:

Această afirmaţie este numai parţial adevărată. Corect spus este: bebeluşii nu au nevoie de sare suplimentară, în afară de aceea din hrana pe care o consumă. Laptele matern conţine clorură de sodiu (sare), la fel ca şi formulele de lapte praf. Mai mult, legumele, fructele, carnea şi oul conţin sare, iar dacă şi noi suplimentăm, pot apărea următoarele efecte:

•    Rinichii pot fi afectați. Întrucât rinichii unui bebeluș de până la 1 an nu sunt suficienți de maturi pentru a prelucra o cantitate mai mare de sare, dacă le vom oferi un surplus ei nu-și vor mai îndeplini funcțiile și pot, în cazuri extreme, chiar să cedeze. De asemenea, prea multă sare primită de bebeluși poate favoriza apariția calculilor renali.
•    Poate crește riscul apariției osteoporozei, la vârsta adultă
•    Poate favoriza apariția astmului și deshidratarea.

Care este cantitatea de sare pe care copiii au voie să o consume:

Necesarul de sare pentru un bebeluș de până la 1 an este de cel mult 0, 4 g pe zi (aport care adesea este întâlnit în laptele de mamă sau în formulă). Abia după vârsta de 1 an se poate ajunge, treptat, la un aport de cel mult 0, 8 g pe zi.
Cu ce putem înlocui sarea:
•  ierburi: pătrunjel, oregano,busuioc, rozmarin
•  condimente: scorțișoară, vanilie, turmeric, cumin, cardamom, nucșoară
•  usturoi.

Atenție! Doar pentru că sunt mămici care spun că au oferit zahăr sau sare bebelușilor lor și nu au pățit nimic, nu înseamnă că efectele acestora nu se vor vedea în timp. După cum ați văzut deja, majoritatea efectelor ale consumului de zahăr și de sare nu apar imediat.

Multă sănătate!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!