Sari la conținut

Părinții ar trebui să le ceară permisiunea copiilor înainte de a le schimba scutecelul, spun experții

De obicei, nou-născuții au nevoie de schimbarea scutecelor la fiecare 2-3 ore, însumând un total de aproximativ 8000 de scutece până când aceștia sunt pregătiți să folosească olița.

Deanne Carson
, mamă, cercetătoare australiană și educatoare, a sugerat că părinții ar trebui să le ceară permisiunea copiilor înainte de a le schimba scutecele. Acest punct de vedere a stârnit dezbateri și a ridicat câteva sprâncene cu privire la potențialele beneficii ale acestei abordări.

Expertul crede că a cere permisiunea copiilor înainte de a le schimba scutecelele poate promova o cultură a consimțământului

Deanne Carson subliniază faptul că atunci când trebuie schimbat scutecul bebelușului, părinții nu trebuie să aștepte să primească consimțământul verbal de la copil, deoarece acesta nu poate vorbi încă. În schimb, ea spune să ne concentrăm pe citirea limbajului nonverbal al copilului. Ea crede în introducerea ideii: „Te respect ca om, te văd și contezi”.

De asemenea, expertul transmite că nu trebuie să lăsăm niciodată bebelușii în scutece murdare și sugerează să le permitem copiilor să recunoască că au scutecele murdare și că acestea trebuie schimbate

Comunicarea cu bebelușii în acest fel le poate aduce o mulțime de beneficii:

Încurajarea autonomiei corporale

Cerând permisiunea copiilor pentru schimbarea scutecelor, chiar și de la o vârstă fragedă, părinții pot promova un sentiment de autonomie corporală și respect pentru limitele personale ale copiilor lor. Această abordare le transmite micuților mesajul că trupurile lor le aparțin și că este foarte important consimțământul lor.

Construirea comunicării și a încrederii

Dialogul cu un copil, chiar dacă este posibil să nu înțeleagă pe deplin cuvintele pe care i le spui, poate promova comunicarea pozitivă între părinți și copil. Creează o oportunitate de interacțiune verbală, contact vizual și receptivitate, ceea ce poate spori legătura și încrederea dintre tine și copilul tău.

Recunoașterea indiciilor nonverbale

Bebelușii își comunică nevoile și disconfortul prin indiciile nonverbale, cum ar fi expresiile faciale, mișcările corpului și sunete. Prin practica de a cere permisiunea copilului înainte de schimbarea scutecelului, părinții devin mai atenți la indiciile nonverbale ale bebelușului lor, promovând astfel o înțelegere mai profundă a nevoilor și emoțiilor copilului lor.

Sprijinirea dezvoltării limbajului

Implicarea în conversații cu bebelușii de la o vârstă fragedă poate ajuta la dezvoltarea limbajului. Deși este posibil ca bebelușii să nu înțeleagă cuvintele rostite, aceștia beneficiază de expunerea la limbaj, ton și inflexiune.


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!