Sari la conținut

Semne ca poti incepe diversificarea

Cand ar trebui sa introduci hrana solida? Asta este intrebarea pe care si-o pun des mamicile bebelusilor care evident nu mai pot manca doar lapte matern sau formula de lapte. Deci, cand incepi diversificarea?

Momentul pentru inceputul diversificarii este intre 4 si 6 luni. Patru luni pentru bebelusii alimentati artificial si sase luni pentru cei hraniti la san. Este mare pacat sa incepi la patru luni diversuificarea copiilor care sunt hraniti exclusiv la san, dupa cum este o mare grasala sa incepi diversificarea mai devreme de patru luni in cazul copiilor care sunt alimentati artificial.

Este foarte important sa astepti pana cand organismul bebelusului este pregatit pentru aceasta schimbare care inseamna completarea meselor de lapte cu hrana solida (evident sub dorma d epiure fin sau supa), si prin aceasta reduci riscul unei reactii alergice si sa micsorezi perioada de tranzitie spre momentul in care se va hrani singur.

Idei (excelente), pentru prima masa solida a bebelusului

Cum vei sti ca bebelusul e pregatit?

Unii bebelusi sunt pregatiti petru aceasta schimbare inca de la 4 luni, in timp ce altii trebuie sa astepte pana in jur de 6 luni. Vei primi semnale clare de la bebelus cand va fi pregatit sa isi varieze dieta.
Iata cateva indicii de care sa tii cont:

 

 • Controlul capului: bebelusul va trebui sa poata sa isi tina capul in pozitie verticala si sa aiba o cat mai mare stabilitate.
 • Pentru a putea  inghiti, trebuie sa nu mai aiba reflexul, caracteristic sugarilor, de  a impinge cu limba alimentele afara din cavitatea bucala.
 • Trebuie sa fie cat mai stabil atunci cand sta in sezut. Chiar daca nu poate sta inca fara sprijin intr-un scaun special pentru copii, trebuie sa poata sta in pozitite verticala pentru  a putea inghiti, dar s-ar putea sa aiba  nevoie de sprijinul tau.
 • Dezvoltarea capacitatii de a mesteca se sincronizeaza cu dezvoltarea sistemului digestiv. Pentru a trece pe mancare solida copilul trebuie sa poata duce mancarea mestecata spre partea  posterioara a gurii pentru a o inghiti. Pe masura ce va putea sa inghita mai bine, va si saliva mai putin. Tot in  aceasta perioada s-ar putea sa ii apara si primii dinti.
 • Crestere semnificativa a greutatii. Majoritatea copiilor pot trece pe hrana solida atunci cand si-au dublat greutatea de la nastere si au cel putin 4 luni. Acesta este un bun indicator mai ales in cazul copiilor care sunt alimentati artificial. Pentru cei care primesc lapte matern limita este varsta de sase luni.
 • Cresterea poftei de mancare. Pare ca ii este inca foame dupa ce l-ai hranit de pana la 8-10 ori intr-o zi.
 • Un bun semn ca cel mic este apt pentru diversificare este curiozitatea fata de ce mananci tu. Bebelusul s-ar putea sa “traga cu ochiul“ atunci cand mananci langa el.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!