Sari la conținut

Idei pentru prima masa solida

Diversificarea alimentatiei bebelusilor incepe, in functie de modul in care acesta a fost hranit, natural sau artificial, in intervalul 4-6 luni.

Ideal este ca prima masa solida, care sa contina fructe, legume si ulterior carne si grasimi din surse animale, sa fie oferita copilului alimentat artificial undeva in jurul varstei de 4-5 luni, iar copiilor care au beneficiat de alimentatie naturala dupa 6 luni.

Introducerea alimentatiei solide trebuie sa includa un plan alimentar si cateva reguli. Cele mai importante: introducerea treptata a alimentelor, pentru a da posibilitatea tubului digestiv imatur al copilului sa se adapteze, in cantitati mici, in paralele cu continuarea alaptarii naturale sau a formulei de lapte adecvata varstei. Si in cazul copiilor alimentati natural si al celor alimentati artificial, laptele matern sau formula de lapte, ramane principalul aliment pana la varsta de un an, restul alimentelor (fructe, legume, carne, oua si cereale), fiind in completarea acestuia.

Prima masa solida a copilului trebuie sa contina fructe si vegetale. Aceasta etapa a diversificarii poate dura intre 3 si 5 saptamani dupa care se poate merge mai departe.

Diversificarea si regulile ei generale

Morcovul este cea mai buna alegere. Morcovul fiert in apa si facut piure cu putin lapte din cel pe care il bea copilul este o masa foarte gustoasa si sanatoasa. In cazul micutilor alaptati, piureul poate fi facut cu apa sau cu lapte praf (formula de lapte), care sa fie folosit exclusiv pentru prepararea piureurilor. In aceasta faza de inceput a diversificari copilul poate sa primeasca doi-trei morcovi potriviti pe saptamana.
 
 
 

Dovlecelul este si el o buna solutie. Cel mai bine este sa oparesti dovlecelul in apa, cateva minute apoi sa-l coci in cuptor, impachetat in folie de aluminiu. Alege doar partea carnoasa a dovlecelului, fara seminte pe care sa-l faci piure impreuna cu formula de lapte. Foarte multe mame care alapteaza adauga in piurerurile de legume lapte matern. Este foarte bine si foarte normal sa faci asta, daca vrei. Nu adauga nicioadat sare in aceste piureuri.

 
O alta combinatie sanatoasa si pe placul copilului, care descopera gusturi noi, este piureul de avocado si banana. Avocado este bogat in vitamina C si E, iar banana are o cantitate mare de magneziu si potasiu. Combina cele doua fructe, in starea lor naturala, si o sa ai o masa delicioasa pentru copil. Poti subtia piureul cu apa sau cateva lingurite de suc de morcov sau mar proaspat stors.
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!