Sari la conținut

Sughițul bebelușului. Ce factori îl declanșează și când trebuie să te îngrijorezi

Primele reprize de sughiţ se manifestă în burta mamei. Unii copii încep să sughita încă de la la finele primului trimestru de sarcină. La început acest fenomen nu poate fi perceput de viitoarea mama dar în al trimestrul al doilea de sarcină, când episoadele de sughiţ ale fătului devin evidente.

Mişcările ritmice devin o sursă de amuzament şi îi dau femeii însărcinate un sentiment de linişte pentru că ştie că totul este în ordine cu copilul ei. Fătul sughiţe în burta mamei că un act reflex, iar fenomenul face parte din procesul de maturizare al plămânilor.

Dacă înainte de naştere era amuzant, după naştere sughiţul bebeluşului devine un motiv de îngrijorare şi de panică pentru părinţi, mai ales că un sugar poate sughița în reprize de zeci de minute, de mai multe ori într-o zi. Dacă nu există nici un alt simptom asociat, dacă aceste episoate trec de la sine, mama trebuie să ştie că sughiţul nu-l deranjează pe copilul sănătos şi nu îi produce micuţului niciun fel de stres.

►Citește și Manifestări alarmante, normale la nou-născut

Există o multitudine de cauze care pot declanşa sughiţul la sugari.

Cele mai des întâlnite sunt alimentaţia prea rapidă sau în cantităţi prea mari, o tetină nepotrivită care îl face să înghită aer, mişcările bruşte cu stomacul plin, consumarea de lichide într-un ritm prea alert, oboseala, aerul rece. Toate acestea pot declanşa o repriză de sughiţ, care în fapt nu este decât un spasm al diafragmului, muşchiul de la baza plămânilor.

Sughiţul poate avea şi cauze organice. Dacă reprizele de sughiţ sunt de lungă durată şi sunt greu de calmat acestea pot fi un simptom pentru un deficit de calciu şi magneziu, sau un efect colateral al deficitului de vitamina D.

Toţi sugari sughiță, iar în unele cazuri aceste spasme pot fi generatoare de angoase pentru părinţi sau îl pot deranja pe micuţ, care nu poate să adoarmă sau este iritat de aceste mişcări necontrolate.

Există mai multe metode prin care se poate opri şi preveni sughiţului bebeluşului.

Câteva minute de supt la sân şi sughiţul se va opri. Dacă nu alăptaţi oferiţi-i biberonul cu lapte. Dacă refuza să sugă ţine-l în braţe cu burtica lipită direct d epiele ta.

Căldura şi senzaţia de siguranţă îl vor relaxa. Încearcă să-l adormi. Sughiţul încetează.

În unele cazuri în care metodele nu dau rezultate, sughiţul poate trece dacă bebeluşul plânge. Nu te îndemnăm să-l faci să plângă, dar dacă plânge, împacă-l repede şi adoarme-l sau dă-i să sugă.

Ferește-l să înghită aer. Trebuie pus corect la sân, iar în cazul în care suge din biberon, tetina trebuie să fie una buna care să-l împiedice să înghită aer. În plus, tetina trebuie să opună o anume rezistență pentru că, dacă laptele curge prea repede, bebelușul se alimentează prea rapid ceea ce poate declanșa sughițul.

Câteva picături de lămâie îl calmează. Trebuie să ții cont de faptul că lămâia este extrem de acidă și îi poate irita mucoasa gastrică. Nu folosiți niciodată mai mult de două-trei picături de lămâie, scrie babyzone.com.

Toate mămicile trebuie să ştie că sughiţul bebeluşului este normal. Nu există copil care să nu sughiţe, deşi există micuţi care sughiţ puţin, după cum există situaţii în care fenomenul este extrem de frecvent.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!