Sari la conținut

Sunt momente în care simți că nu ești un părinte bun? Iată ce te poate ajuta

Uneori, avem senzația că maternitatea nu este pentru noi! Ne epuizează, ne ia și ultima fărmână de răbdare și ne umple de o vină de nedescris, uitându-ne la alte mămici care parcă s-au născut pentru a fi mame. Ce face atât de mult diferența? De ce unele par cele mai bune mame din lume, în timp ce altele învață zi de zi, parcă în zadar? Se pare că hormonii! Unele femei și chiar și bărbați au în corp o cantitate mai mare de oxitocină, hormon al fericirii și al atașamentului. 

Oxitocina joacă un rol important în viață reproductivă a tuturor mamiferelor. De pildă, facilitează "întemeierea unui cuib", văgăuna mai degrabă, în cazul șoarecilor, ajută la acceptarea urmașilor, a mieilor, în cazul oilor și la formarea cuplurilor în situația șoarecilor de preerie (ca un element de culoare vă spun că drăguții aceștia sunt monogami). Însă, desigur, după cercetările care le-au arătat aceste lucruri, specialiștii s-au concentrat pe oameni. Și au aflat printre altele că acest hormon, hormonul iubirii cum i se spune adesea, determină crarea unei legături mai strânse între mamă și copil.

Spre exemplu, oamenii de știință au descoperit că nivelul de oxitocină al femeii, în primul trimestru de sarcină, determină gradul de atașament al mamei pentru copil, în prima lună de viață. 

În plus, mamele care au avut un nivel ridicat de oxitocină în sarcină, precum și în perioada imediat postnatală, au creat o relație mai strânsă cu nou născuții, au făcut o obișnuință din a le cânta cântecele frumoase, din a-i îmbăia și a-i hrăni într-un mod special, dar și din a se gândi mai des și mai frumos la ei. Altfel spus, cu cât nivelul de oxitocină al mamei e mai ridicat, cu atât va fi mai afectuoasă cu copilul.

Interesant este că același lucru se observă și în cazul taților. Cu cât are mai multă oxitocină, cu atât este mai afectuos. Și, cu cât tatăl este mai iubitor, cu atât copilul îi răspunde mai vesel.

Urmărind aceste explicații, se naște o întrebare interesantă: copilul tău este ghinionist? Nu se poate bucura de afecțiunea părinților, pentru că aceștia din urmă nu au un nivel optim de oxitocină? Sau putem face ceva pentru a crește nivelul de hormon al atașamentului?

Vestea proastă este că oxitoxina nu poate fi administrată sub formă de tratament medicamentos, deoarece nu poate intra în creier, ca urmare a faptului că nu poate traversa bariera hemato-encefalică. Vestea bună este, însă, că nivelul de oxitocină poate crește pe căi naturale: prin masaj, yoga, sport, mângâiat animale, sex, dansat, cântat și chiar iubindu-ți bebelușul. Mai mult, oxitocina se produce prin contactul cu oamenii apropiați, atunci când ne simțim iubiți, dar și prin alăptare.


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!