Sari la conținut

Torticolis (gât înțepenit) la bebeluși. Cauze, simptome și tratament

Torticolisul (gâtul înțepenit) apare atunci când mușchii gâtului se răsucesc peste capacitatea lor normală, provocând înclinarea capului.

La bebeluși și nou-născuți, torticolisul poate apărea din cauza poziției din uter sau după o naștere dificilă. Acesta se numește torticolis infantil sau torticolis muscular congenital. Majoritatea bebelușilor nu simt nicio durere din cauza torticolisului, iar problema se ameliorează, de obicei, cu simple schimbări de poziție sau exerciții.

Torticolis la copii. Cauzele apriției torticolisului

Torticolisul este destul de comun la nou-născuți. Acesta poate apărea la naștere sau poate dura până la 3 luni. Medicii nu sunt siguri de ce unii bebeluși suferă de torticolis, dar explicația cea mai concludentă face referire la faptul că fătul este înghesuit în interiorul uterului sau stă într-o poziție neobișnuită.

Folosirea forcepsului sau a dispozitivelor de vacuum în timpul nașterii face ca bebelușul să fie mai susceptibil de a dezvolta torticolis. Aceste lucruri pun presiune asupra mușchiului sternocleidomastoidian (SCM) al bebelușului. Presiunea suplimentară pe o parte a SCM-ului poate face ca acesta să se strângă, ceea ce îngreunează întoarcerea capului.

Unii bebeluși cu torticolis au și displazie de dezvoltare a șoldului, o altă afecțiune cauzată de o poziție neobișnuită în uter sau de o naștere dificilă.

Torticolis la copii. Simptomele torticolisului

Bebelușii cu torticolis se vor comporta la fel ca majoritatea celorlalți bebeluși, cu excepția cazului în care este vorba de activități care implică întoarcerea capului. Un copil cu torticolis ar putea să încline capul într-o singură direcție sau să prefere să te privească peste umăr, în loc să întoarcă capul. Unii bebeluși cu torticolis dezvoltă un cap plat (plagiocefalie pozițională) pe una sau pe ambele părți, stând într-o singură poziție tot timpul.

Torticolis la copii. Tratamentul torticolisului

Medicul ar putea să-ți sugereze să mergi cu copilul la un terapeut pentru tratarea torticolisului.

Cum poți ajuta la tratarea torticolisului?

Ajută-ți bebelușul să facă simple exerciții

Încurajează-ți copilul să întoarcă capul în ambele direcții. Acest lucru ajută la slăbirea mușchilor gâtului încordați.

Timp petrecut pe burtică

Întinderea bebelușului pe burtă pentru perioade scurte de timp este un exercițiu important. Acesta ajută la întărirea mușchilor gâtului și umerilor și pregătește copilul pentru mersul de-a bușilea.

Sursa


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!