Sari la conținut

Vârsta de vaccinare pentru prima doză de vaccin ROR este coborâtă la 9 luni

Ministerul Sănătății a anunțat  că vârsta de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR (Rujeolă - Oreion- Rubeolă) coboară la 9 luni, ca urmare a faptului că principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează şi copiii cu vârsta sub un an.

De aceea, copiii vaccinaţi mai devreme conform acestei prevederi vor fi apoi vaccinaţi conform Programului Naţional de Imunizare la vârsta de 12 luni şi la vârsta de cinci ani, scrie HotNews.

Potrivit ministerului, măsură scăderii vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR este coborâtă la 9 luni, în conformitate cu prevederile internaţionale privind acţiunile întreprinse în caz de epidemie şi cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece principală caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează şi copiii cu vârsta sub un an - rata incidenței fiind de 68,8/100.000.

►Citește și Schema națională de vaccinare la copii

Măsura face parte dintr-un plan elaborat de Ministerul Sănătăţii împreună cu experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ai Institutului Naţional de Sănătate Publică, ai Societăţii Naţionale de Medicină Familiei şi ai UNICEF ce vizează limitarea extinderii epidemiei de rujeola, după ce numărul de îmbolnăviri a ajuns la 1.725 de cazuri şi există 7 decese confirmate, dintre care 3 la copii sub vârsta de un an.

De asemenea, experţii OMS recomanda să se realizeze cât mai repede recuperarea copiilor din grupa de vârstă sub cinci ani care nu au nicio doză de vaccin şi a copiilor din grupa de vârsta 5-9 ani care nu au două doze de vaccin ROR conform Calendarului Naţional de Vaccinare.

Ministerul precizează că, pentru punerea în practică a acestor măsuri, medicii de familie au început catagrafierea copiilor eligibili între 9 luni şi 9 ani complet nevaccinaţi cu ROR şi pe cei cu vârsta între 5 şi 9 ani care au o singură doză de vaccin. În plus, acolo unde este posibil, asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari au început deja convocarea copiilor la cabinete.

Ministerul Sănătăţii anunţa că stocurile de vaccin ROR sunt suficiente în acest moment, atât pentru vaccinările suplimentare cât şi pentru cele la termen. La nivel naţional sunt disponibile în jur de 300 de mii de doze de vaccin ROR, potrivit unui comunicat de presă.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Angelica

    Un copil nascut prematur la ce varsta face primul vaccin ROR? La varsta de la nastere sau raportaat la varsta corectata?

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!