Sari la conținut

Ce să faci când copilul tău vrea să fie independent

Și se crede mare. La patru ani și jumătate, vrea să le facă singură pe toate. Să cânte la platane, să mănânce, să se spele, chiar și să taie fructe, moment în care pe noi ne trec toate transpirațiile.

Una peste alta, îi încurajăm cât putem de mult independența, dorința de a se descurca singură. Ni se pare una dintre principalele calități pe care trebuie să le cultivăm la copiii noștri, astfel încât să se descurce singuri, când vor fi mari.

În week-end, însă, a lovit-o independența supremă: să doarmă acasă la altcineva. Fusesem în vizită la prietenul ei cel mai bun, un puști cu care face o sumedenie de trăsnăi, iar seara nu se lăsa dusă din casa vecinilor.

Mai mult, ne-a spus ferm că ea doarme acolo, că face petrecere în pijamale și că ne vedem în dimineața următoare.

Măi nene, cum așa? La vârsta asta, fiică-mea vrea deja să doarmă în altă parte? M-au luat toți nervii nervoși, m-am perpelit pe toate părțile și m-am blocat, neștiind cum să o extragem de acolo.

Am discutat cu ea vreo 30 de minute despre faptul că e încă prea mică, despre cât de frumos e la ea în cameră, că are nevoie de noi, că se trezește noaptea și strigă după mami, că nu se va simți bine să doarmă în vecini.

Ea nu și nu. Mai mult, ne cam lua și la mișto. Citez: „Uite, înainte să ne culcăm, fac o poză și vi-o trimit. Ca să vă uitați la mine toată noaptea!”. Auzi ce i-a trecut ei prin cap!
După îndelungi negocieri, am realizat că nu se poate altfel. Forța nu e acceptabilă în familia noastră. Așa că trebuia să o lăsăm acolo, să simtă independența asta.
Momentul despărțirii a fost fabulos. Ne-a pupat îndelung, ba chiar a lăcrimat puțin de emoție. Simțea că e un moment important, că e o premieră. Dar n-a vrut să meargă cu noi nici în ruptul capului.

Așa că am plecat. Cu inima strânsă, cu sufletul țăndări. Am zis, totuși, să așteptăm puțin să vedem până unde duce independența copchilei.

Ne-am așezat amândoi pe o bancă în fața blocului, mi-am aprins o țigară, ne-am privit în ochi. Apoi am strâns telefoanele în mâini. Speram să fim sunați imediat că vrea Prințeasa la noi.

1 minut, două, trei. Nimic. Greu se mai scurg minutele astea.

(…)

Citește mai mult pe taticool.eu!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!