Sari la conținut

Tipuri de mămici de pe grupurile de Facebook. De la mama ştie tot la mama ulei de cocos

Atunci când eşti proaspătă mămică, intri parcă într-o lume despre care nu ştii mai nimic: alăptare, ore de somn, scutece, biberioane, temperatură – sunt doar câteva dintre cuvintele care se aud pe buzele mămicilor. Şi pentru că nu există un manual de utilizare a unui nou-născut (pentru că, şi dacă ar exista, copiii sunt diferiţi între ei), ele au nevoie să afle, în afară de părerea specialiştilor, şi pe cea altor mămici, care au trecut prin experienţe similare.

 

Aşa au apărut şi s-au dezvoltat grupurile de Facebook, paltforme pe care oamenii care au anumite puncte în comun pun întrebări şi aşteaptă răspunsuri. Nu are rost să mai spunem că nu trebuie aplicat ceea ce se scrie acolo, fără o informare conştiincioasă  în prealabil, dar, cel puţin în cazul grupurilor de mămici, am observat că, în funcţie de postările publicate, ele pot fi încadrate în anumite tipuri.

Nu, nu ne dorim să fim răutăcioase la adresa niciunei categorii de mămici, pentru că este normal să fim diferiţi unii din ceilalţi, ci doar să vă prezentăm o constatare subiectivă. Mai mult, vă invităm să ne lăsaţi un comentariu, în care să adăugaţi sau, dimpotrivă, să eliminaţi anumite tipuri despre care voi credeţi sau nu că există.

► Citeşte şi Mame mai bune. Între ele.

Mamica ştie-tot – Este genul acela de mamă care poate răspunde la absolut toate întrebările, pentru că a mai trecut o dată prin aceleaşi situaţii. Mai mult, poate contrazice pe oricine îndrăzneşte să exprime un punct de vedere diferit, pentru că… vezi tu… ea chiar ştie-tot! Luaţi caietul şi notaţi, dragi mămici! Nu, nu corectaţi!

Mama văicăreaţă – Este genul de mămică ce se plânge în fiecare postare: bebe nu doarme, bebe nu mănâncă, bebe nu se joacă, bebe nu clipeşte, bebe nu vorbeşte etc. Mai mult, ea nu are timp niciodată să se odihnească, să îşi facă unghiile sau măcar să facă o baie. Eh, câte nu am fost acolo…

Mama obsedată de pragurile de dezvoltare – Este acel gen de mămică pe care, dacă o întrebi în timp ce doarme ce greutate a avut bebe acum 5 zile, răspunde fără probleme. Îi măsoară săptămânal circumferinţa capului şi ştie chiar mai bine decât medicii ce aptitudini ar trebui să capete bebele, în fiecare lună.

Mama lăudăroasă – Fiecare mămică e mândră de puiul ei, dar sunt unele dintre noi care de-abia aşteaptă să se vaite o altă mămică din cauza faptului că bebe nu papă suficient sau că nu doarme bine, că imediat sare cu răspunsul: eu nu am probleme! Al meu mănâncă, doarme, gângureşte, zâmbeşte ba că aproape şi vorbeşte la 6 luni. Eh, cum era zicala cu pasărea şi puiul?

Mama îngrijorată – Mama căreia i se pare în permanenţă că e ceva în neregulă cu bebe: ba nu doarme, ba nu mănâncă, ba plânge prea des, ba respiră prea rar, ba prea repede, ba are prea puţin păr, ba unghia de la degetul mic e prea mică, ba… ba… ba… Eh, să arunce cu pietre cine nu a făcut niciodată asta!

Mama hiperprotectivă - e genul de mamă care nu îşi scapă copilul din ochi nicio secundă, care nu îl lasă să se joace decât stând în pat, care în parc e la 2 cm lângă el la fiecare mişcare, care îl dă cu gel antibacterian de 20 de ori pe zi şi care nu lasă pe nimeni să îl atingă cu mâinile nespălate (chiar dacă micuţul mai are un pic şi merge la grădiniţă).

Mama scoarţa-cărţii – Ştie exact cum se recomandă să fie crescut un copil şi nu se abate niciodată de la reguli. Rutină de somn respectată, citit poveşti de la 0 luni, interzis pupat în primele săptămâni, somn fără nicio sursă de lumină, scăunel de mâncat doar cu centuri, niciodată în maşină fără scaun pentru copil, ieşit pe role cu protecţii la ghenunchi, coate, palme, cap etc. Nu, ne nimic rău în acest lucru, ba dimpotrivă! Oricum, noi doar constatăm!

Mama cool – E mama aceea care convinge orice femeie că a avea un copil nu e deloc greu. Merge la sala, citeşte cărţi de parenting, are în permanenţă unghiile făcute, nu iese nemachiată din casă şi e îmbrăcată ultimul răcnet! Eh… unele sunt mai norocoase decât altele…

Mama relaxată – Mama care ştie că, dacă vrea să crească un adult cu stimă de sine ridicată şi descurcăreţ, trebuie să îi dea libertate. Îl lasă să se caţere de toate jucăriile din parc, îl lasă să mănânce singur de la 6 luni şi nu se supără că murdăreşte peste tot, îi dă libertatea de a face ce vrea cu bănuţii primiţi cu porţia – pentru că îl atenţionează că alţii nu mai vede în ziua respectivă, nu insistă cu mâncatul, pentru că, dacă îi este foame, mănâncă şi nerugat.

Mama ulei de cocos – Este mama care ştie că uleiul de cocos vindecă şi îngrijeşte absolut orice: bubiţe pe piele, păr, lipsa somnului, lipsa laptelui din sânul mamei, orice, orice, numai cu ulei de cocos! Mai mult, nu crede decât în produse bio, este total împotriva medicamentelor şi a vaccinurilor şi îşi începe fiecare zi cu o jumătate de oră de yoga!

Ce mai adăugăm aici, dragi mămici?


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!