Sari la conținut

„Problemele” primelor zile

 Daniel Osmanovici a devenit, de curand, tatic pentru a doua oara, iar “peripetiile” prin care trece zilele acestea se dovedesc a fi si vechi si… noi. Cat de diferita este aventura in cel priveste pe bebe nr. 2?

Problemele primelor zile… sau in loc de „problemele” primelor zile am sa zic „sunt tata (si) de baiat”. De fapt cred ca acest titlu este mai relevant pentru ce urmeaza sa scriu.
In lumea mea minunata unde totul este frumos si linistit, in care venirea unui al doilea copil inseamna ca totul este ca la primul …a venit PRIMA NOAPTE. Acum as fi putut sa postez imaginea cu mine dupa prima noapte si articolul ar fi fost complet. Doar ca dincolo de rasul in hohote, pe care l-as provoca, chiar vreau sa transmit ceva cu articolul asta. Unele dintre problemele primelor zile erau de fapt unele vechi, iar altele s-au dovedit complet noi.

Tea ne obisnuise sa doarma intre mese, adica trei ore, poate 4 de somn, apoi masa …se conecta la san, tragea cu pofta si dupa ce golea sanul baga somn. Ei bine cu Radu, lucurile au fost altfel. Gagiul, mai lenes trateaza masa la san precum un diazepam, adica cel mai sigur mod de a baga somn. La cel mult 5 minute de la „conectare” piciu adoarme si orice impungere, scuturare sau …orice, nu reusesc sa il trezeasca. nasol e ca adoarme cu sanul in gura, deci nasol. Cu chiu cu vai il pui in pat si instantaneu se trezeste si urla cat il tin plaminii lui (care nu sunt micuti). Cu alte cuvinte o masa poate dura si 1 ora jumate. Din acest motiv pompa electrica pe care o detinem, se dovedeste de AUR, pentru ca asta aduna urmatoarea masa. Ce sa vezi, cand baga biberon nu adoarme, pentru ca e mai usor sa traga si nu adoarme.
In alta ordine de idei am bagat de seama ca amicii mei „insarcinati” sau, mai corect, proaspeti tatici avea tot felul de intrebari pentru mine. Le insirui aci:

  • dormitul pe piept – o chestiune care e normala in primele doua-trei saptamini, pina bebe intelege mai bine ca a iesit din pintec. Oricum isi doreste si este foarte important sa simta caldura parintelui. In general mama e cea care face pe post de cucus, dar TATAL poate sa il tina pe bebe pe piept (bebe doar in scutec, sau cu un body foarte subtire, direct pe pieptul gol al tatalui). In poza, nu imi respect sfatul :)
  • caca lipsa – multi se agita ca nu a facut nimic in prima sau a doua zi. Oricum caca pentru bebelusi e total diferit ce de fac adultii :)). Un parinte se poate „agita” dupa 5 zile. Eu unul am stat 7 zile. Acu’ daca ziceti ca sunt nebun …asta e, dar literatura de specialitate zice ca dupa 10 zile (daca il vezi pe bebe ca nu se chinuie pina atunci) trebuie sa intervii.
  • petele nou nascutului – sunt chestiuni normale, pigmentarea se face treptat si in prima saptamina bubele si cosurile sunt ceva normal (nici nu e nevoie sa intervii, poate ceva baneocin sau galbele) la fel si eczemele, deci CHILL
  • pozitia capului in pat – nu trebuie sa stea dupa fiecare masa pe o parte, apoi pe alta, nu trebuie sa cumeri sau sa faci inginerii cu paturici pentru a-l tine pe bebe in pozitia „corecta”. Vesi oberva ca asa cum il puneti asa sta, deci nu sunt sanse sa aiba ceafa plata. Doar daca e cazul …ii aranjati voi capul spe stinga sau dreapta, oricum el se misca.
  • gazele si inclinatia saltelei la pat – dupa ce maninca bebe e MUSAI sa il ridici si sa il bati USOR pe spate pentru a scoate gazele. El nu stie sa manince corect si inghite foarte mult aer, deci e nevoie sa il tineti usor inclinat pentru a-l ajuta in timp ce maninca. De altfel si salteaua la pat poate sa fie usor inclinata …ceva de genul 3 degete mai sus la un apat fata de celalat.
  • alternarea sinilor la alaptat – dincolo de faptul ca e foarte important sa il hranesti pe bebe la 3 ore (macar in prima luna) sau la cerere (oricit de des ar insemna asta), in nici un caz sa il lasi sa doarma (ca sa aveti voi liniste) GOLESTE UN SAN si apoi trece la urmatorul. Dupa ce maninca folositi o pompa pentru a goli sinul si pastrati excesul caci nu stiti cind va de de folos. Atentie primul lapte pe care il trage bebe e unul de sete, adica diluat, adica nu il hraneste (frecatul intre sini il face sa bage mult lapte de sete) (…)

Cam asta ar fi. Revin cu unul (articol) despre baita si alaptat.

Citeste mai mult pe tataincepator.ro!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!