Sari la conținut

Copilul meu are paduchi!

In momentul acestei exclamatii te vei simti probabil ca cea mai neglijenta mama din lume si vei incepe sa te intrebi daca esti capabila sa ii oferi o igiena adecvata copilului tau. In primul si in primul rand trebuie sa stii ca aparitia paduchilor nu are de a face cu igiena sau statutul socioprofesional. Pur si simplu, foarte multi oameni au paduchi o data (sau de mai multe ori) in viata!

Si, acum ca sa fim perfect sincere, chiar nu iti amintesti ca tu sau unul din prietenii tai sa fi avut paduchi o data in viata? J

Revenind la subiectul articolului de fata, este bine sa stii ca paduchii nu sunt contagiosi, nu duc la infectii, nu dau complicatii suplimentare. Iti „ofera” numai mancarimi de nedescris ale scalpului!

Ce sunt paduchii?

Niste mici animalute care arata infiorator la microscop, insa nu sunt microscopice, ele putand fi vazute cu ochiul liber. Numele infestarii cu paduchi este pediculoza. Paduchii adulti depun ouale pe firele de par din cap, la aproximativ 3 mm de la nivelul pielii scalpului. După o saptamana, ouale eclozeaza si apar nimfele care dupa 2-3 saptamani de maturizare incep la randul lor sa produca oua. Paduchii adulti nu pot trai mai mult de o zi sau doua departe de scalpul cald, iar ouale la fel pentru ca altfel nu ar putea ecloza. Ei se hranesc cu sangele scalpului si produc mici muscaturi la nivelul pielii, muscaturi care dau senzatiile  intense de mancarime.

Semne ca cel mic are paduchi

Nu trebuie sa fii mare expert ca sa iti dai seama ca pe scalpul copilului tau se dezvolta o colonie de paduchi. Iata care sunt semnele:

-          Mancarimi ale scalpului – este cel mai des intalnit simptom, desi infestarile usoare (in jur de 5-6 paduchi) nu dau mancarimi.

-          Nimfe sau paduchi adulti vizibili – nimfele sunt mici, usor de vazut cand se plimba pe firul de par. Sunt deseori vazuti in parul din spatele urechilor si la linia gatului.  Insectele adulte sunt mai rapide si mai greu de vazut

-          Lindini vizibile – sunt carapace mici albe, lipite de par aproape de scalp. Pot contine un ou viu sau sunt goale pentru ca oul a eclozat deja. Nu se pot confunda cu matreata deoarece sunt lipite de firul de par

Cum se transmit paduchii?

Paduchii sunt transmisi de la o persoana la alta prin contact direct cu parul unei persoane infestate. Doar prin simplul fapt ca va aflati in aceeasi camera cu o persoana infestata nu inseamna ca veti lua paduchi. Animale de companie nu poartă păduchi umani.

Sunt paduchii periculosi pentru copilul meu?

Nu. Singurul lucru care il cauzeaza paduchii este mâncărimea la nivelul scalpului. Ei nu provoacă alte boli.

Cum il scap?

Tratamentele sunt exclusiv externe si variaza de la cele 100% naturale, pana la cele cu ceva mai multa chimie in ele.

Iata cateva tratamente naturale care dau rezultate bune dar dau multa bataie de cap prin gradul de murdarie pe care il produc: uleiul de masline, maioneza, vaselina. Acestea actioneaza prin sufocarea paduchilor si oualor. Masati-le pe par si lasa-le pana a doua zi. Spala-i a doua zi parul cu un sampon normal. Va fi nevoie de mai multe spalari cu sampon pentru a indeparta resturile.

Sampoanele impotriva paduchilor pot fi medicale sau naturale, fara pesticide. Sunt cea mai buna arma impotriva paduchilor si sunt usor de folosit. Exista o varietate de sampoane pe piata, este de ajuns sa intrebati la farmacie care este cel recomandat.

Printre substantele recunoscute pentru potentialul lor mare in eliminarea paduchilor se numara dimethicon, permethrin, malathion, lindane (in afara de dimethicone, toate substantele sunt pesticide permise pentru uzul extern).

Ingrijiri suplimentare?

Din fericire, in zilele noastre nu este nevoie de ingrijiri suplimentare, deoarece metodele de tratament sunt sigure si eficace. Are fi bine ca in primele zile sa schimbati asternuturile din casa si sa le spalati la temperatura inalta alaturi de prosoape si randul de haine purtat de copil in aceea zi. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Cristina Cernei

    Fetita mea a avut paduchii si am cautat un tratament natural, care sa nu ii afecteze parul si sa nu ii irite scalpul.
    Am gasit un gel natural impotriva paduchilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil) de la Thursday Plantation.
    Sunt foarte multumita de produs, fetita mea a scapa complet de paduchi si ouale lor.
    Gelul impotriva paduchilor miroasa tara bine, a primavara,a natura,… nu se scurge sa intre in ochi(cum fac sampoanele) si deja vine cu un pieptam de paduchi in pachet.
    Eu il recomand si va pup

  • Florymatei

    ne-am confruntat cu problema aceasta anul acesta in primul an de scoala. nu mai auzisem de paduchi de cand eram eu copil, credeam ca sunt eradicati, dar acum ne aflam in plina epidemie. am auzit o gramada de cazuri. Noi am facut tratament toti din casa, de la cel mai mic la cel mai mare, am schimbat si am spalat la 90 de grade lenjeriile de pat.... cred ca deja am o fobie, cum se scarpina putin in cap deja ma ingrijorez....

  • raluca matei

    Si eu m-am trezit cu un biletel "discret" de la scoala ca la fi-miu in clsa sunt paduchi si sa ii supr aveghem indeaproape pe copii, pentru ca nuse va face o comuniare oficiala. Din fericire, baieteii au parul scurt, dar fetitele s-au pricopsit cu niste "miscatori". Si vorbim aici de o scoala "de fitze" si de parinti cu pretentii.
    Pe de alta parte, nici unul dintre parinti nu si-a tuns copiii si stiu ca au rezolvat problema urgent si elegant cu un sampon numit Paranix, pe care l-a recomandat "doamna", probabil din experienta anilor trecuti.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!