Sari la conținut

4 mituri despre ADHD și alte probleme de atenție

Unu din cinci copii din SUA suferă de probleme de atenție sau de învățare. Există o mulțime de copii în întreaga lume care au nevoie de ajutor pentru a-și atinge întregul potențial.

Deși știm multe lucruri despre cele mai frecvente probleme de atenție și învățare (ADHD, dislexie, tulburări de procesare auditivă și multe altele), există câteva mituri despre acestea.

► Citește și: Copiii speciali sunt în primul rând copii

Iată 5 concepții greșite despre tulburări precum ADHD, pe care le întâlnim frecvent:

Copiii cu probleme de învățare și atenție nu sunt la fel de inteligenți ca ceilalți copii

„Cel mai mare mit este că, dacă ai probleme de învățare înseamnă că nu ești deștept”, spune psihiatrul dr. Gail Saltz.

Tot el mai spune că: „Inteligența nu este legată de dizabilitatea specifică de învățare, iar multe persoane cu dizabilități de învățare sunt foarte inteligente. Astfel de persoane pot avea dificultăți în decodarea citirii, viteza de procesare sau capacitatea de a-și menține atenția, dar aceste probleme sunt diferite de nivelul de inteligență și, prin urmare, potențial academic."

► Citește și: 21 de semne care ajută la depistarea tulburarilor psihice la copii – Partea I

Dacă un copil are probleme de învățare sau de atenție, înseamnă că părinții sunt de vină

Oamenii par să dea vina pe părinți pentru orice lucru care nu merge bine cu copiii lor, însă problemele de învățare ale copiilor nu au nimic de-a face cu părinții lor.

Este ușor să etichetăm părinții copilului cu probleme de atenție și învățare ca fiind drept „ părinții răi" atunci când copilul nu se descurcă bine la școală sau nu are rezultate bune.

Copiii cu probleme de învățare trebuie să urmeze cursuri speciale

„Un mit des întâlnit este că persoanele cu probleme de atenție ar trebui să fie plasate în clase speciale și separate”, spune dr. Walfish.

El adaugă: „De fapt, cu ajutorul terapiei și a unui sprijin educațional adecvat, majoritatea copiilor cu astfel de probleme învață să se acomodeze folosindu-și punctele forte ca suport de susținere. Ei pot învăța foarte bine atunci când sunt integrați în sălile de clasă obișnuite."

► Citește și: 21 de semne care ajută la depistarea tulburarilor psihice la copii – Partea a II-a

Copiii cu probleme de învățare sunt mai leneși

„Mulți oameni încă mai cred că acei copii cu probleme de învățare și atenție sunt leneși, dar știm că acest lucru nu este adevărat”, spune Bob Cunningham, consilier de reședință pe probleme de învățare.

Tot el mai spune: „Când oamenii nu înțeleg impactul învățării și al problemelor de atenție, de multe ori îi rog să se gândească la singurul lucru dificil din viața lor. Apoi, imaginați-vă cum ar fi să vi se ceară să faceți acel lucru, ore întregi, în fiecare zi, timp de 13 ani. Și să fie nevoie să o faci în fața colegilor tăi. Aceasta este realitatea la școală, pentru copiii care au probleme de învățare și atenție. "

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!