Sari la conținut

6 sfaturi pentru corectarea constructivă a comportamentului copilului

Cel mai bun mod de a-ți educa copilul este prin corectarea constructivă a comportamentului. De cele mai multe ori este dificil să rămâi calmă în fața copilului, având în vedere stresul zilnic, treburile casnice și lipsa de timp. Toate acestea se adună și te fac să-ți pierzi calmul, iar copilul trebuie să facă față consecințelor.

Prin urmare, atunci când corectezi în mod constructiv comportamentul, încurajezi dialogul cu copilul atunci când ar fi trebuit să-l cerți. Comunicarea are valoare educațională, iar pedeapsa nu este eficientă și va afecta stima de sine a copilului.

Iată câteva sfaturi pentru corectarea constructivă a comportamentului:

Educă-ți micuțul, nu-l speria

Scopul nu este ca puiul tău să asculte tot ceea ce spui și să fie cel mai disciplinat copil. În schimb, vrei ca el să poată distinge ceea ce este bine de ceea ce este rău. Acest lucru va ajuta la stimularea dezvoltării emoționale și a încrederii copilului în tine. Dacă micuțul tău te ascultă de frică, este posibil să aibă un comportament adecvat, dar asta pentru că se teme de reacția ta.

Evită să țipi sau să-l strigi pe nume

Dacă nouă, ca adulți, nu ne place să țipe cineva la noi sau să fim insultați, îmaginează-ți cum se simte un copil într-o astfel de situație. Trebuie să ne amintim că cei mici nu au resurse emoționale suficiente și că sunt mai sensibili.

Ascultă-l cu atenție

Se întâmplă adesea ca atunci când copilul tău face ceva greșit să te enervezi. Este dificil să-ți controlezi emoțiile și să asculți ceea ce are de spus. Cu tote acestea, este important să-i oferi posbilitatea de a-ți explica ceea ce s-a întâmplat. În acest fel, îl faci să devină conștient de greșelile lui și va putea să le corecteze.

Alege momentul potrivit

Ori de câte ori discuți cu copilul, trebuie să alegi momentul potrivit pentru a face acest lucru. În mod  ideal, ar trebui să-i corectezi comportamentul greșit imediat după ce acesta are loc. Dacă aștepți prea mult pentru a deschide discuția cu copilul, nu își va mai aminti ceea ce s-a întâmplat cu exactitate.

Corectează-l în privat, niciodată în public

Nu trebuie să-i corectezi niciodată comportamentul copilului în public, nici măcar în fața prietenilor sau a familiei. Acest lucru îi va afecta stima de sine.

Nu-ți pierde calmul

Dacă micuțul tău face ceva greșit, nu-ți pierde cumpătul. Respiră, relaxează-te câteva minute, apoi vorbește cu calm, fără a-i răni sentimentele copilului.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!