Sari la conținut

9 mituri despre abuzurile sexuale asupra copiilor

Este un subiect despre care nimeni nu vrea sa vorbeasca, dar la care se gandeste toata lumea. Vedem in presa si la televizor fel de fel de stiri despre copii abuzati sexual si credem ca este o problema care se poate intampla doar altora, in alte medii. Si cu toate acestea, in subconstient credem ca asta se poate intampla si aici si dorim sa ne protejam copilul impotriva unui astfel de atac.

Cea mai buna aparare este sa stii cat mai multe despre acest subiect si sa risipesti miturile care exista in jurul sau.

Traim intr-o lume in care 24 de ore pe zi se transmit stiri despre violente, abuzuri si scandaluri. Nu este de mirare ca traim in frica. Vrem sa ii vedem pe copiii nostri ca se joaca afara, se murdaresc si ca au prieteni multi. In acelasi timp insa ii inchidem in casa unde este mai sigur, de teama ca ceva li se poate intampla.

Prin educarea copiilor si a ta, le poti da copiilor un scut virtual de siguranta care ii va ajuta sa ia decizii bune si sa devina tinte dificile pentru atacatori.

Spulbera miturile pe care se bazeaza atacatorii. Cea mai importanta arma a copilui este cat stie despre acest subiect.

Mitul 1: Daca stie despre „pericolul strainilor” va fi in siguranta

Este bine sa il inveti sa fie atent la straini, dar adevarul este ca mai putin de 1/10 din abuzurile sexuale sunt facute de straini. In 90% din cazuri atacatorii sunt persoane cunoscute pe care copilul le cunoaste si le iubeste. De aceea expertii ne sfatuiesc sa incepem devreme educatia copilului: daca il vom invata abilitati de comunicare bune, limitele corporale ale atingerii si importanta atragerii atentiei unui adult asupra problemelor proprii, atunci putem sta mult mai linistite.

Mitul 2: Femeile nu abuzeaza copii

Ba da, femeile abuzeaza copii. Desi femeile sunt mai putin susceptibile de a ataca decat barbatii, exista numeroase cazuri de abuzuri din partea femeilor.

Mitul 3: Copiii nu pot abuza sexual alti copii

Mai des decat credem, intimidarea unui copil se poate transforma intr-un abuz sexual din partea altor copii. Vorbeste mereu cu copilul tau despre cum este la scoala si daca este agresat in vreun fel de alti copii.

Mitul 4: Este in regula sa ii punem pe cei mici sa ii imbratiseze sau sa ii pupe pe adulti

Cand fortam un copil mic sa imbratiseze sau sa pupe pe cineva pe care nu vrea sa il imbratiseze (chiar daca este vorba de bunica), ii transmitem copilului ca nu are controlul asupra celor care ii pot atinge corpul. Ii mai transmitem si ca nu ar trebui sa spuna nu unui adult care il atinge intr-un mod sexual.

Nu te ingrijora pentru sentimentele bunicii. Mai bine invata-l sa stranga mana, sa stabileasca contact vizual si sa spuna „Buna ziua”. In acest fel invata respectul nu numai pentru altii, dar si pentru corpul lor.

Mitul 5: Este rusinos sa auzi copiii spunand cuvinte ca vagin

Da, este posbil sa fie rusinos sa auzi cuvinte ca penis sau vagin din gura unui copil. Dar copiii cred ca numai lucrurile prostesti pot fi numite cu cuvinte naive. Daca vor sti sa dea denumirea corecta diferitelor parti ale corpului, vor invata sa isi valorizeze organele genitale si sa nu creada ca sunt ceva neimportant sau de care trebuie sa le fie rusine.

Denumirea corecta a partilor intime ii va descuraja totodata pe eventualii atacatori care tind sa minimizeze prin cuvinte dragute abuzul sexual.

Citeste si de ce este bine ca cei mici sa stie denumirile organelor genitale. 

Mitul 6: Copiii mint ca sa capete atentie

In cazul in care un copil vine la tine sa reclame ca a vazut ceva sau ca a trecut printr-un abuz sexual, raporteaza imediat politiei. Nu este treaba ta sa investighezi abuzurile sau sa stabilesti credibilitatea victimei sau a martorilor.

E foarte greu pentru un copil sa iasa in fata si sa spuna ceva. Nu face mai rau indoindu-te de el.

Mitul 7: Nu este nevoie sa ii monitorizez copilului meu telefonul / tableta / calculatorul. Am incredere in el.

Monitorizarea dispozitivelor cu acces la internet nu este o chestiune de incredere. E o chestiune de siguranta. Atacatorii sunt vicleni si folosesc toate tipurile de manipulare pentru a castiga increderea copilului. Citeste textele, chat-urile, e-mail-urile  si social media. Este cea mai buna cale sa te asiguri ca cel mic nu este vizat de un atacator. Este, de asemenea, o modalitate foarte buna pentru tine sa te asiguri ca copilul nu este o tinta sau nu este agresat verbal in internet.

Mitul 8: Copiii nu trebuie sa stie ce este abuzul sexual

Victimele abuzului sexual vor dezvalui, de obicei, abuzul celor mai apropiati prieteni: alti copii. Nu trebuie sa intri in detalii explicite cu copilul despre sex sau abuz. Dar trebuie sa ii spui ca daca un copil vine si vorbeste cu el despre asa ceva, sa vina imediat sa iti spuna.

Mitul 9: Sistemul de justitie va fi mai traumatizant pentru copilul meu decat abuzul actual.

Oamenii legii vor doua lucruri: sa aduca pradatorii sexuali in spatele gratiilor si sa protejeze tinerele victime ale abuzului. De obicei copilul este intervievat o singura data de catre o echipa de specialisti (politist, psiholog, asistent social) care stiu sa creeze un mediu firesc in care copiii pot vorbi in conditii de siguranta.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!