Sari la conținut

ADHD? Nu! De ce copiii noştri sunt, de fapt, atât de agitaţi

Mama unei coleg de şcoală de-ai fetiţei mele m-a sunat într-o zi plângând. Mi-a spus suspinând că învăţătoarea i-a sugerat să îl testeze pe micuţ, pentru că i se pare că suferă de ADHD. Mda, îmi sună destul de familiar, mi-am spus eu. Sunt medic terapeut pediatru şi mă confrunt adesea cu astfel de cazuri.

► Citeşte şi Adevarul despre ADHD - cauze reale

Mămica respectivă mi-a explicat că fiul ei de 6 anişori vine în fiecare zi acasă cu o bulină galbenă, nu cu una verde, aşa cum se întâmplă în cazul celorlalţi părinţi, ai căror copii sunt cuminţi. În fiecare zi, copilului i se reproşează că nu se comportă corespunzător – şi asta pentru că nu reuşeşte să stea locului.

Mama continua să plângă. A început să îmi spună că se urăşte, că nu e bun de nimic – şi asta doar pentru că este mai agitat decât ceilalţi.

În ultimii ani, tot mai mulţi copii sunt suspectaţi că suferă de ADHD. Chiar zilele trecute am discutat cu o învăţătoare şi mi-a spus că din 22 de elevi câţi are, 8 au probleme de concentrare. Şi asta în cele mai bune dintre zile… În acelaşi timp, pretenţiile faţă de perioada de timp în care copiii trebuie să fie atenţi la ceea ce se impune este din ce în ce mai mare. Chiar şi la grădiniţă se fac activităţi care durează chiar şi 30 de minute, în mod repetat.

Activităţi în care copilului i se spune la ce trebuie să fie atent, la ce trebuie să se gândească. Timp de 30 de minute, copil de grădiniţă…

Care este, de fapt, problema copiilor noştri? Li se cere prea mult să stea în picioare sau pe scaun, într-o anumită poziţie, pentru a fi atenţi la un anumit lucru, în condiţiile în care timpul în care ei se urcă în copaci, aleargă, sar, se distrează, este din ce în mai scurt. Mai ţii minte cum arăta copilăria ta? Şotron, de-a v-aţi ascunselea, alergat în spatele blocului – sunt jocuri demult uitate, care au fost înlocuite de FIFA2018, îmbrăcat păpuşi şi alte aplicaţii de pe tablete/telefon.

A sta cu ochii pe jocurile din telefoane nu creşte doar riscul dezvoltării problemelor oftalmologice, ci încorsetează copilul, ţinându-i în frânghii energia care trebuie consumată în aer liber sau chiar şi în spaţii închise, dar prin jocuri în centrul cărora să fie corpul lui, nu unul fictiv.

► Citeşte şi Autismul virtual – afecţiunea modernă care îi afectează pe copiii tehnologizaţi

Am auzit de curând rezultatele unui studiu: 1 din 12 copii au sistemul vestibular (răspunzător de echilibru) incomplet dezvoltat – întocmai din cauza lipsei mişcării. A-l duce pe copil o  oră sau două pe săptămâna la fotbal nu este de ajuns. Copilul trebuie să se mişte zilnic, să îşi lucreze musculature, să îşi pună în mişcare sistemul osos, să îşi consume energia.

Nu este de mirare că la şcoală, când este forţat să stea cuminte în bancă, micuţul începe să se mişte; simte nevoia să îşi consume energia pe care nu o consumă în timpul liber prin mişcare. Ce se întâmplă atunci când copilul devine agitat? Îi spune stea locului, transmiţându-i creierului că trebuie să adoarmă, din nou.

Agitaţia, neastâmpărul - sunt probleme reală. Sunt un indicator al faptului că acel copil nu are parte de suficientă mişcare. Trebuie să îi dăm copilului timpul necesar să fie copil. Să alerge, să se joace, să stea afară. Ştiu, în oraşele mari îţi este teamă să îţi laşi copilul afară, singur. Ieşi cu el în parc, în faţa blocului, fă-ţi timp. Fă-ţi timp să ai un copil sănătos! Dă-i timp să fie sănătos. Asta e cel mai important! Copilul nu suferă de ADHD, copilul nu îşi consumă energia în modul în care trebuie, atunci când trebuie.

► Citeşte şi Cum este mai bine pentru copil – să se joace în casă sau afară, în frig?

Sursa

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!