Sari la conținut

Anul școlar 2018-2019: Ce drepturi și obligații le revin elevilor, în noul an școlar

Mai este foarte puţin până la începerea unui nou an şcolar, aşa că nu ar fi rău să aruncăm o privire pe drepturile, dar şi pe obligaţiile care le revin elevilor.

Odată cu începerea activității școlare aferente anului școlar 2018-2019, elevii trebuie să știe că au anumite drepturi care nu le pot fi refuzate, dar și anumite obligații.

Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 4.742/2016 pentru aprobarea Statutului elevului prevede care sunt drepturile și obligațiile copiilor. Ele se aplică oricărui elev care e înscris în învățământul preuniversitar. De asemenea, sunt asimilați elevilor inclusiv antepreșcolarii și preșcolarii.

Drepturi: demnitate, manuale gratuite și protest

-    dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii. Se interzice sancționarea elevilor prin mustrarea în fața clasei. De asemenea, elevilor le va fi respectat dreptul la protecția datelor personale.
-    învățământ gratuit, ceea ce implică dreptul de a primi manuale gratuite. Este important de menționat aici că nu există nicio limitare cu privire la acest drept, în comparație cu limitarea dreptului elevilor de a primi premii pentru rezultate, în considerarea resurselor existente, de exemplu.
-    dreptul elevilor de a avea acces la actele școlare proprii ce stau la baza situației școlare. Astfel, elevilor nu li se va putea refuza comunicarea absențelor, de exemplu. În același context al absențelor, acestea nu pot fi consemnate pentru pedepsirea elevului.
-    dreptul la protest pentru elevi. Totuși, manifestarea acestuia trebuie să se facă în afara orelor de curs.
-    tarif redus cu 50% în cazul transportului local în comun, pe tot parcursul anului calendaristic. În schimb, dacă nu învață în localitatea de domiciliu, elevii vor beneficia de decontarea transportului.

Important! Elevii au până și dreptul de a fi susținuți financiar pentru activitățile de performanță, atât la nivel național, cât și internațional. Totuși, trebuie reținut că acesta nu este un drept absolut, însă nici nu poate fi refuzat, în mod constant

Obligații: Îmbrăcăminte decentă, propagandă electorală interzisă, fără telefoane la ore


•    Obligație expres prevăzută în Statutul elevului este cea referitoare la îmbrăcămintea decentă. Trebuie reţinut, însă: chiar dacă această obligație nu este respectată, elevilor nu le poate fi refuzat dreptul de a intra în școală.
•    În același timp, elevii au o obligație, atunci când absentează din motie de sănătate, să informeze dirigintele și să meargă la medic.
•    Interzise activităţi precum: propogdandă electorală sau prozelitism religios
•    elevii nu pot folosi telefoanele mobile în timpul orelor, examenelor sau al concursurilor. În rest, nu există nicio interdicție cu privire la aducerea telefonului la școală, atât timp cât este respectată interdicția anterioară.
•    La fel ca în cazul drepturilor, merită amintite obligațiile ale căror nerespectare poate să se manifeste ușor. Totuși, spre deosebire de drepturi, care nu le pot fi refuzate elevilor (doar limitate, în condițiile legii), obligațiile pot să nu fie respectate și din cauza toleranței instituției de învățământ. Într-un astfel de caz, un elev nu va putea fi sancționat pentru nerespectarea obligațiilor sale.

Sursa foto: Free pik

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!