Sari la conținut

Ar trebui copiii să facă vaccinul împotriva COVID-19?

Pe măsură ce vaccinarea împotriva COVID-19 continuă în rândul adulților, este timpul să ne gândim și la vaccinarea copiilor noștri.

Indicația pentru vaccinarea copiilor ar putea include:

  • O pandemie care cauzează boli/ mortalitate severe și răspândite în rândul copiilor.
  • Un grup mare de copii care răspândesc o boală letală la populația generală.
  • O boală infecțioasă la populația tânără, care a dus la suspendarea activităților educaționale și sociale pentru dezvoltarea normală.
  • Un subgrup selectat de copii care sunt expuși riscului acestui virus, din cauza condițiilor preexistente care îi fac vulnerabili la COVID-19.

Vaccinurile Pfizer și Moderna au fost aprobate pentru utilizare de urgență pentru o afecțiune care cauzează morbiditate și mortalitate semnificative în populația adultă și care suprasolicită sistemul de îngrijire al sănătății.

Chiar ar trebui să ne vaccinăm copiii dacă boala are foarte puține consecințe adverse pentru grupul lor de vârstă? Din punct de vedere istoric, ne-am imunizat împotriva bolilor precum poliomielita și difteria care reprezentau un pericol clar pentru copii.

► Citeşte şi: Vaccinarea copiilor în 2021 – schema de vaccinare și recuperarea vaccinurilor amânate

Nu se poate spune același lucru și despre SARS-CoV-2 - simptomele sunt în mare parte ușoare. Din păcate, a apărut o mortalitate exclusiv la copiii cu afecțiuni preexistente grave - cum ar fi sindroamele cardiace, pulmonare sau de imunodeficiență - și la bebelușii cu vârsta sub un an.

Imunizarea în masă

Nimeni nu poate fi în siguranță până când toată lumea nu este imunizată.

Putem clasifica cu adevărat vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 drept utilizare de urgență?

Părinții vor fi nevoiți să-și dea consimțământul cu privirea la vaccinarea propriilor copii.

Moderna s-a străduit să găsească 3.000 de adolescenți care să participe la un proces pentru cei cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, anunțat pe 10 decembrie 2020.

► Citeşte şi: Când pot fi copiii vaccinați împotriva COVID-19? 5 întrebări pe care și le pun părinții

Încercările care implică copii cu vârsta de 11 ani sau mai puțin vor dura mai mult, parțial pentru că dozele de vaccin vor trebui micșorate pentru a reduce concentrațiile în raport cu greutatea copilului. Este posibil ca aprobarea să aibă nevoie de un prag mai mare, iar lansarea de urgență să nu fie considerată aplicabilă. Astfel, nu ar trebui să ne așteptăm la o autorizație pentru un astfel de produs înainte de 2022.

Încrederea publicului

În prezent, Asociația Americană de Pediatrie plasează decesele COVID-19 în rândul copiilor la 0,06% din totalul deceselor. Dar cifrele nu indică tragedia completă a acestui virus în pediatrie.

Cu siguranță, există și un subgrup de pacienți identificabili (cei cu afecțiuni preexistente) cărora li se poate administra vaccinul pe baza unei autorizații de urgență, odată ce avem mai multe date despre siguranța vaccinului în grupa lor de vârstă - sau chiar înainte.

Stabilirea încrederii publice este acum centrală pentru orice decizie privind inocularea populației noastre de copii. Am avea nevoie de un vaccin sigur, cu un nivel general acceptabil de risc, pentru ca părinții să fie de acord să avanseze cu această decizie. În prezent, există un număr semnificativ de adulți care ezită să se vaccineze.

Pe lângă faptul că acționează ca o platformă pentru redeschiderea în siguranță a școlilor, un program școlar ar fi cel mai practic pentru a efectua administrarea pe scară largă a unui vaccin COVID-19 din copilărie, cum este cazul vaccinurilor meningococice și HPV.

► Citeşte şi: Vaccinul ROR ar putea proteja împotriva COVID-19

Dar întrebările rămân.
Vaccinul va fi la fel de eficient în primii ani ca și pentru persoanele în vârstă?
Implementarea ar fi obligatorie?
Deocamdată există mai multe întrebări decât răspunsuri.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!