Sari la conținut

Arsura

Ce sa faci in cazul in care bebelusul sufera arsuri grave?

In primul rand, indeparteaza copilul din zona periculoasa. Daca hainele i-au luat foc, stinge flacarile cu o patura sau un prosop. Apoi, indeparteaza hainele care acopera pielea arsa, numai daca nu sunt prinse de piele (daca s-au lipit de piele si incerci sa le indepartezi, ranile ar putea fi mai grave). Daca e necesar, taie hainele.

Daca copilul nu mai respira, incearca sa-l resuscitezi. Daca respira, trebuie sa incerci sa ii racesti pielea cat mai repede posibil si cheama cat mai repede ambulanta. Daca zona arsa e pe fata copilului, aplica un prosop inmuiat in apa rece. Ai grija sa nu ii atingi zonele de piele arsa si sa nu sufli deasupra lor in incercarea de a raci pielea pentru ca poate aparea foarte usor o infectie. Nu pune nici talc, unguente, sau orice altceva.

Copilul va avea nevoie de spitalizare?  

Daca bebelusul tau a suferit de arsuri de gradul 3, sau arsuri mai putin severe, dar pe o arie extinsa, va trebuie monitorizat la spital. Arsurile de gradul 2 pot fi tratate si acasa dar cu vizite frecvente la medic pentru schimbarea bandajelor si monitorizarea evolutiei plagilor.

Cum iti poti da sema cat e de grava arsura?

O arsura de gradul unu, care este cea mai putin grava, inseamna inrosirea pielii si o usoara inflamare. O arsura de gradul doi presupune umflarea si aparitia unor basicute la suprafata pielii. Arsurile de gradul trei sunt cele mai grave. Pielea, care poate avea culoarea alba in urma arsurii, a fost puternic afectata, chiar si sub suprafata.

Ce sa faci in cazul unei arsuri mai putin severe?

Aceasta arata ca o arsura solara mai grava, pielea e rosie, putin umflata si e posibil sa apara si basicute. Ca si in cazul unei arsuri mai grave, trebuie sa racesti pielea, tinand numai zona afectata, sau intreg corpul copilului in apa putin rece in jur de 20 de minute.

Suna imediat doctorul in cazul in care cauza arsurii a fost electrocutarea, sau daca arsura se afla pe fata, maini sau organele genitale.

Daca arsura are alte cauze sau a afectat alte zone, pur si simplu foloseste un unguent special si acopera zona cu un bandaj curat, care nu se lipeste de piele. Nu incerca niciodata sa spargi o basicuta. Acestea fac parte din sistemul de vindecare a pielii. Nu aplica nici un fel de grasime, iaurt, sau orice fel de lotiuni pe zona afectata, pentru ca ar putea produce infectii. Si nu folosi gheata, ar putea duce la inrautatirea situatiei. Cere sfatul medicului daca vrei sa dai copilului acetaminofen sau ibuprofen. O arsura de gradul unu se va vindeca in numai cateva zile, dar in cazul uneia de gradul doi va fi nevoie de cateva saptamani.

 
Daca observi semne de infectie dupa ce ai tratat arsura, du-l la doctor. Semne ale infectiei includ dureri, umflarea si inrosirea zonei, puroi, miros neplacut, ganglioni limfatici inflamati, febra.

Cum poti trata o arsura chimica?

Arsuri provocate de acizi, sau alte produse chimice pot semana cu arsurile provocate de soare. Indeparteaza hainele copilului. Daca este necesar, le poti chiar taia pentru a preveni imprastierea solutiei care a provocat arsurile si pe alte zone ale pielii. Clateste zonele afectate cu jet de apa rece timp de 20 de minute si apoi spala usor cu sapun. Nu aplica nici un fel de lotiune sau unguente.

Daca bebelusul a inghitit sau inhalat o parte din substanta chimica, verifica eticheta produsului pentru a afla masurile de prim ajutor si formula chimica.

Daca substanta i-a intrat in ochi, spala zona timp de 20 de minute cu apa turnata dintr-un vas. Daca zona afectata este extinsa, acoper-o cu un prosop curat, usor umezit.

Suna imediat doctorul dupa ce ii acorzi primul ajutor.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!