Sari la conținut

Atentie la alergiile alimentare la copii!

Simptomele alergiilor alimentare sunt mai variate decat ale celor sezoniere. Copilul poate avea urmatoarele simptome:

·         Digestive: gaze, constipatie, scaun moale, diaree, in general simptome de deranj stomacal.

·         Piele: eczeme, urticarie, erupții cutanate ciudate, acnee

·         Mental: iritabilitate, confuzie, somn putin / insomnie, anxietate

·         General: comune cercuri durere, oboseală, sub ochi, ochii umflati, dureri de cap

Sinusuri: congestie, infecții cronice ale sinusurilor sau urechii, nas care curge constant, presiunea

Este posibil sa nu vedem vreunul din aceste simptome de mai sus si totusi copilul sa fie alergic la un aliment.  Este posibil sa observam numai modificari ale tiparului de somn, ale atentiei si abilitatii de concentrare la scoala, hiperactivitate sau schimbari de dispozitie. Este clar ca si acestea pot fi semne ale stresului scolar, insa trebuie sa pui indiciile cap la cap si sa vezi daca nu cumva este o alergie ascunsa vinovata de toate acestea.

Detectarea alergiilor ascunse

Majoritatea oamenilor incep sa se simta bine odata ce au eliminat din dieta alimentul buclucas. Cu cei mici nu este nicio diferenta.

Dar aici intervin problemele. Nu este atat de simplu sa identifici alimentele care cauzeaza o alergie. Cea mai simpla metoda este sa incepi prin eliminarea tuturor alimentelor considerate a fi alergene si apoi reintroducerea lor treptata. 

Citeste mai multe despre temuta alergie la alune

Printre principalii suspecti sunt glutenul, produsele lactate, alunele, soia, nuci, peste si fructe de mare, dar si colorantii, indulcitorii si conservatii alimentari. Cei trei din urma sunt suspectati de a sta la baza problemelor de somn, de temperament si de comportament ale multor copii.

La medic

Cel mai sigur mod de a identifica alergia copilului este sa mergi cu el la medic. El te va ruga sa tii un jurnal alimentar si impreuna veti incepe o mica munca de detectiv pentru a detecta alimentul buclucas.  Odata identificat alimentul cu probleme, singura terapie dovedita ca functioneaza cu adevarat este evitarea consumului acelui aliment.

Din fericire, nu sunt foarte multi copii alergici la alimente, majoritatea depasind problemele in primii ani de viata dupa ce sistemul lor imunitar se regleaza si nu mai ataca haotic. Daca in jur de 8% dintre copii sunt afectati de alergiile alimentare, numai 3.5% vor duce cu ei mai departe alergia si la maturitate.  

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!