Sari la conținut

Bebelușul și alergia la soia: cauze, simptome și tratament

Soia este unul dintre alimentele care pot declanșa alergii la bebeluși. Sistemul imunitar al celor alergici la soia consideră acest aliment drept agent patogen. Ca răspuns, organismul eliberează proteine cunoscute sub formă de anticorpi pentru imunoglobulină E sau IgE, pentru a lupta cu alergenul. Acest lucru duce, în cele din urmă, la o reacție alergică.

Introdu alimentele cu soia, în dieta bebelușului, după ce micuțul împlinește 6 luni. Asigură că introduci alimentele treptat, pentru a vedea dacă bebelușul este alergic la vreunul dintre ele.

► Citeşte şi: Alergia copilului la arahide. Ce spun cele mai recente cercetări

Soia la bebeluși. Simptome de alergie

Un copil alergic la soia poate prezenta următoarele simptome, după consumul alimentelor care conțin soia:

 • Vărsături
 • Amețeală
 • Ochi umezi
 • Crampe stomacale
 • Diaree
 • Mâncărimi ale pieli
 • Urticarie.

Foarte rar, alergia la soia poate provoca șoc anafilactic, când există o scădere bruscă a tensiunii arteriale, împreună cu dificultăți în respirație.

Când să mergi la doctor?

Consultă imediat medicul dacă bebelușul prezintă următoarele simptome, care ar putea indica o reacție anafilactică:

 • Piele albastruie
 • Dificultate în respirație
 • Puls slab sau extrem de rapid.

Soia la bebeluși. Cauze și factori de risc

Nu este foarte clar de ce unii oameni dezvoltă alergie la soia. Cercetările sugerează că alergia alimentară ar putea fi rezultatul unui amestec de factori genetici și de mediu. Unii factori cresc susceptibilitatea de a dezvolta alergie la soia.

► Citeşte şi: 5 remedii naturale pentru alergii

Bebelușii, în general, sunt mai predispuși la alergii alimentare decât adulții. Prezența altor alergii alimentare și afecțiuni alergice, cum ar fi eczema, astmul, etc., crește riscul alergiei. Bebelușii ai căror părinți sau frați au alergie la soia au mai multe șanse să dezvolte o alergie. Alergia la soia este una dintre cele opt cele mai frecvente alergii alimentare din SUA.

Soia la bebeluși. Tratamentul alergiei la soia

Epinefrina este prima linie de tratament. Medicul o să-ți sugereze când și cum să folosești epinefrina auto-injectabilă. Nu există o singură doză universală de epinefrină. Cantitatea de dozare va depinde de intensitatea alergiei și de greutatea bebelușului. Pediatrul va recomanda doza exactă.

► Citeşte şi: Alergiile la bebeluși. La ce să te aștepți când micuțul tău are alergii

Antihistaminice și corticosteroizi – medicul îți poate sugera aceste medicamente pentru tratarea cazurilor ușoare, care nu necesită epinefrină. Dacă se confirmă că bebelușul tău are alergie la soia, atunci trebuie să evite următoarele produse pe bază de soia, pe termen lung:

 • Lapte formulă pe bază de soia
 • Făină de soia
 • Lapte de soia și produse din lapte de soia, precum iaurtul din lapte de soia.

Sursa

Articole relationate
7 rețete de post rapide și gustoase

7 rețete de post rapide și gustoase

Ori că suntem în mijlocul unei perioade religioase care ne inspiră la post sau că avem ca scop detoxifirea organismului indiferent de momentul anului, evitarea din...

Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!