Sari la conținut

Beneficiile jocurilor video. Ce rol au asupra dezvoltării copiilor

În ciuda efectelor negative pe care jocurile video le au asupra copiilor, efecte pe care niciun părinte nu ar trebui să le ignore, ele aduc și beneficii. Potrivit unui studiu, ajută dezvoltarea abilităţilor prichindeilor precum orientarea spaţială, judecăţile şi raţionamentele ori dezvoltarea memoriei şi a imaginaţiei.

Indiferent de vârstă, jocurile video exercită o fascinație care, în anumite situații, poate da dependență. Și nu doar atât. Mai ales în cazul copiilor, acestea pot transforma semnificativ personalitatea, dincolo de problemele de sănătate pe care le poate genera, în special deteriorarea acuităţii vizuale. Tocmai de aceea părinții sunt un pic speriați, pe bună dreptate, de acest mijloc de distracție.

Însă, jocurile video pot fi și beneficii dacă sunt utilizate cu măsură, iar acest lucru a fost demonstrat prin intermediul mai multor studii. O astfel de cercetare subliniază faptul că fiecare tip de joc video stimulează o serie de abilităţi ale copilului, astfel, indiferent de genul jocului, toate au rol în dezvoltare. Jocurile de strategie sunt un foarte bun predictor al rezolvării de probleme. Deoarece acestea prezintă o serie de probleme, ajută la dezvoltarea abilităţii de a le rezolva atât din punct de vedere logico-matematic, cât şi din perspectivă euristică, prin cerinţa de a găsi soluţii inovatoare. Tot la rezolvarea de probleme ajută şi jocurile care presupun impersonarea anumitor roluri din viaţa de zi cu zi. Copiilor li se prezintă o serie de situaţii în care ei se pot afla în viitor, cerinţele fiind de a realiza cât mai bine sarcinile apărute ca urmare a respectivelor situaţii.

►Citește și Cum să alegi jocurile pe calculator

De asemenea, jocurile video sunt şi o bună modalitate de învăţare a limbilor străine şi dezvoltare a abilităţilor sociale, prin oportunitatea de a juca în mediul online împreună cu coechipieri sau împotriva adversarilor din diferite colţuri ale lumii.

Chiar și creşterea nivelului de creativitate a fost de asemenea corelată pozitiv cu jocurile video, spre deosebire de orice altă formă de tehnologie precum telefoanele mobile, televizorul sau tabletele.

Un alt beneficiu este faptul că jocurile video ajută în luarea deciziilor. Dat fiind faptului că majoritatea necesită un timp scurt de gândire şi acţiune, jucătorii tind să dobândească rapid abilitatea de a lua decizii cât mai prompt. Prin exercitarea regulată a acestor decizii, copiii îşi dezvoltă şi raţionamentul, ele devenind din ce în ce mai logice şi mai corecte.

În același timp, datorită sarcinilor multiple oferite jucătorului spre a fi rezolvate, jocurile video dezvoltă abilitatea de coordonare şi orientare spaţială, precum şi atenţia distributivă, ca urmare a multiplelor „probleme” care se întâmplă simultan şi trebuie rezolvate.

Atenție, însă! Este de preferat ca timpul de expunere la jocurile video să fie limitat, deoarece expunerea îndelungată poate crea probleme pe termen lung ( de vedere sau ale coloanei vertebrale).

Copilul tău cât timp alocă jocurilor video?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!