Sari la conținut

Beneficiile propolisului în prevenirea și tratarea răcelilor la copii

Propolisul, denumit și clei de albine, este o substanță pe care albinele o colectează din mugurii și axilele frunzelor anumitor copaci pentru acoperirea pereților interiori din stup. Deși albinele folosesc propolisul pentru a-și proteja stupul, oamenii îl folosesc ca remediu pentru diferite afecțiuni.

Sezonul rece este cel care aduce primele răceli, gripă și alte afecțiuni. Copiii tind să fie cei care se îmbolnăvesc cel mai repede. Când un copil are febră, tuse sau alte simptone de gripă și răceală, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să mergem cu cel mic la medic. Cu toate acestea, există câteva măsuri simple, dar eficiente, care ne ajută să prevenim răceala și gripa.

Una dintre măsuri este consumul de fructe, datorită conținutului ridicat de vitamine. Portocalele, mandarinele, kiwi, grapefruit, toate sunt fructe bogate în vitamina C, care ajută la prevenirea răcelilor.

► Citește și: 15 sfaturi simple pentru a menține copiii în siguranță, iarna

Un alt remediu important în prevenirea răcelilor este propolisul. Iată care sunt beneficiile propolisului, la copii:

Un studiu publicat în revista Molecules a evidențiat proprietățile antibacteriene ale propolisului. Cercetările au arătat că propolisul ajută împotriva bacteriilor precum Staphylococcus aureus și Escherichia coli. În plus, eficacitatea compusului poate varia în funcție de locul din care provine. De asemenea, propolisul este eficient în tratarea și prevenirea COVID-19.

► Citește și: Tusea la copii: când poți folosi remedii acasă și când să mergi la doctor

S-a observat că prichindeii care consumă propolis în mod regulat au mai puține complicații ale căilor respiratorii superioare. Acest lucru nu înseamnă că propolisul vindecă boala, ci doar că ajută la evitarea de a transmite mai departe boala.

Principiile active ale propolisului

Dintre principiile active ale propolisului se remarcă proprietățile sale antivirale. Această substanță conține flavonoide, care sunt cunoscute ca agenți antivirali utili.

► Citește și: Cum trecem prin sezonul de gripă fără să ne îmbolnăvim

Aportul său ajută la întărirea sistemului imunitar împotriva bolilor, precum răceala și tusea. De asemenea, este recomandat pentru afecțiuni mai grave, cum ar fi bronșita și durerea în gât.

În unele cazuri, poate fi foarte util pentru a trata afecțiuni precum inflamația gingiilor sau stomatita și poate fi folosit și pentru combaterea ciupercilor gurii. Există chiar studii care au demonstrat eficacitatea propolisului împreună cu antiviralele în tratamentul herpesului.

► Citește și: Răceala la copii: simptome, tratament și remedii la domiciliu

Când copiii au dureri în gât, mulți părinți cred că cel mai bun remediu sunt antibioticele, însă acestea sunt eficiente numai atunci când infecția este de origine bacteriană.

Propolisul poate fi găsit in diferite moduri: granulat, spray, sirop, tablete de vitamina C sau drajeuri. De asemenea, propolisul poate fi și sub formă de picături și poate fi adăugat în lapte sau alte lichide.

► Citește și: Dr. Pediatru Mihai Craiu: Ce să NU facem în caz de gripă - Nu ne ducem la spital NICI în a 5a zi de febră

Datorită efectului său antibacterian, este adesea folosit pentru a trata acneea. Acesta este motivul pentru care multe produse concepute pentru această afecțiune conțin propolis. Prin urmare, poate fi găsit în săpunuri, geluri, loțiuni, creme și alte unguente.

Propolisul este o substanță naturală care poate avea beneficii pentru sistemul imunitar. Din acest motiv, și cu sfatul medicului, ar putea fi un supliment alimentar pentru copiii, în special în sezonul rece.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!