Sari la conținut

Boala Crohn la copii. Definire, simptome şi tratament

Boala Crohn la copii este o afecțiune cronică, caracterizată prin părţi inflamate ale tractulului gastrointestinal, manifestată prin dureri de burtă și o nevoie permanentă de a defeca. Boala Crohn poate afecta straturi profunde de ţesut, de obicei aparţinând intestinului subţire şi colonului, dar şi orice altă parte a tractului gastrointestinal, de la gură până la anus.

Când boala se manifestă, simptomele includ diaree, dureri abdominale, scaune cu sânge şi senzaţia continuă de defecaţie. Simptomele bolii Crohn tind să apară şi să dispară.

Boala Crohn este tipul de boală inflamatorie care afectează preponderent copiii (Pe locul doi este colita ulcerative). Cam 38000 de copii din Statele United suferă de această boală, deşi experţii consideră că este subdiagnosticată. Boala Crohn este rar diagnosticată la copii mai mici de 6 ani, cu toate că afectează copiii de orice vârstă- iar numărul de cazuri la copii mici este în creştere.

►Citeşte şi Imunizarea de toamnă. Fructe și legume recomandate prichindeilor

Care sunt simptomele bolii Crohn la copii?

Cele mai comune simptome sunt:
•    Diaree frecventă
•    Crampe sau durere abdominală în partea de jos a burţii
•    Scaune cu sânge
•    Febră
•    Oboseală
•    Pierdere în greutate
•    Pierdere a poftei de mâncare
•    Boală perianală( leziuni ale pielii în jurul anusului)
•    Senzaţia imperativă de defecaţie chiar dacă intestinele sunt goale
•    Întârzierea creşterii în greutate

Ce problemele mai sunt asociate cu boala Crohn la copii?

Una dintre cele mai mari probleme cauzate de boala Crohn este aceea că afectează creşterea copiilor. Copiii cu boală inflamatorie intestinală nu au poftă de mâncare, iar capacitatea organismului lor de a absorbi substanțele nutritive este ineficientă. Cam o treime dintre copiii diagnosticaţi cu boala Crohn au întârzieri de creştere, adică sunt mai scunzi decât ar trebui, iar pubertatea se instalează mai târziu.

Tratamentele actuale pot sa reducă din simptome şi să facă boala să intre în remisie pentru perioade lungi de timp, dar copiii cu boala Crohn mai pot avea puşee de boală de-a lungul vieţii; cam 1 din 10 are simptome cronice.

Dacă aveţi un copil ce suferă de boala Crohn, va avea nevoie de adaptare la şcoală pentru ca boala să nu interfereze cu abilitatea lui de a învăţa cu succes. Dar, în general, copiii care au această boală merg la şcoală regulat, participă la sport şi la alte activităţi, duc o viaţă activă şi normală.

De ce apare boala Crohn la copii?

Cauza exactă a bolii nu se cunoaşte, dar se bănuieşte că a fi o problemă ce ține atât de genetică, cât şi de mediu. Factorii de mediu sunt implicaţi în declanşarea răspunsului imun ce declanşează inflamarea intestinului.

Un istoric familial de intestin inflamat crește riscul de a dezvolta boala Crohn, care e mai comună la băieţi decât la fete şi se manifestă mai ales la persoanele cu rude din neamul evreilor ASHKENAZI.

► Citeşte şi Bolile ereditare întâlnite frecvent. Ce boli ar putea moşteni copilul tău de la tine? - Partea I

Cum se diagnostichează boala Crohn?

Iniţial, medicul copilului va cere analize de sânge şi de scaun. Dacă acele teste sugerează inflamaţie a intestinelor sau dacă simptomele persistă, veţi fi îndrumaţi spre un medic specialist în boli digestive pentru teste mai detaliate.Specialistul va face o endoscopie sau colonoscopie. Medicul ar putea preleva o probă de ţesut din intestine pentru a o examina la microscop şi pentru a căuta semne ale inflamaţiei. Aceste teste nu sunt dureroase, dar pot fi stresante, dat fiind faptul că cel mic va fi sedat.Pentru a confirma sau a exclude un astfel de diagnostic, copilul va trebui să facă şi radiografii, CT sau RMN.

Care este tratamentul bolii Crohn la copii?

Deşi nu există tratament pentru boala Crohn, ea poate fi ţinută sub control printr-o combinaţie de medicamente. Steroizii şi medicamentele ce suprimă sistemul imunitar pot reduce inflamaţia şi antibioticele pot trata infecţiile ce se dezvoltă în tractul digestiv.
Odată ce inflamaţia şi celelalte simptome, cum ar fi diareea, dispar, iar mucoasa intestinală se va fi vindecat, copilul va primi alte medicamente care sa prevină o recădere.

Copilul diagnosticat cu această afecțiune va trebui să meargă regulat la medic pentru monitorizarea simptomelor şi pentru monitorizarea creşterii, dar şi a stării generale de sănătate. De-a lungul vieții, el trebuie supravegheat de un gastroenterolog care e specializat în boli inflamatorii pelvine.
De asemenea, trebuie să vă asiguraţi că nu întârziaţi cu imunizările copilului, pentru că medicaţia ce controlează boala deprimă sistemul imunitar. Vaccinurile ROR, antivaricelă şi împotriva rotavirusului nu sunt recomandate, pentru că ele conţin viruşi vii atenuaţi. Totuși, cele mai multe vaccinuri se fac cu viruşi inactivaţi, iar medicul va fi în măsură să vă spună ce vaccinări sunt recomandate.

Pot mâncarea şi dieta să influenţeze boala Crohn la copii?

Da, copiii ce au această boală trebuie să fie atenţi la dietă pentru a-şi controla mai bine simptomele. Copilul va trebui să meargă la un nutriţionist pentru a vedea ce alimente tolerează şi pentru a evita mâncarea ce accentuează simptomele. Va trebui să consume anumite alimente care îi asigură substanțele nutritive necesare, dar să ia şi suplimente pentru a acoperi lipsurile cauzate de boală.Dacă un copil are boala Crohn ce afectează intestinul subţire, medicul va recomanda o formulă lichidă de hrănire, uneori chiar prin tub, timp de 6-8 săptămâni, până boala intră iar în remisie.

Care sunt celelalte probleme de sănătate pe care boala Crohn le poate provoca?

Posibilele complicaţi includ:
•    Anemia, din cauza sângerărilor intestinale
•    Fistule, care sunt tuneluri de ţesut ce se dezvoltă între secţiuni din intestine sau între intestine şi piele, anus sau vagin
•    Aderenţe intestinale şi blocaje care pot interfera cu capacitatea intestinului de a absorbi substanțe nutritive
•    Întârzieri în dezvoltare din cauza absorbţiei deficitare de vitamine şi minerale
•    Obezitate
•    Probleme osoase
•    Inflamaţii ale ochilor
•    Pietre la rinichi
•    Pietre la fiere
•    Boli de ficat
•    Probleme dermatologice
•    Artrită şi dureri de încheieturi
•    Probleme mintale, cum ar fi depresia şi anxietatea
•    Risc de cancer de colon
•    Megacolon toxic, o afecțiune rară, în care colonul paralizează şi nu poate funcţiona normal. Poate fi tratat medicamentos, dar uneori este nevoie de operaţie şi de extirparea unei părţi din colon.

Sursa

Sursa foto: free pik
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!