Sari la conținut

Când sunt pregătiţi să rămână singuri acasă?

Probabil că singurul lucru în care majoritatea părinţilor excelează este să-şi facă griji. Sigur, meseria de părinte implică foarte multe responsabilităţi, practic în orice situaţie putem să greşim sau nu, în funcţie de o mulţime de factori independenţi de voinţa noastră.

Dacă îi cocoloşim prea mult nu e bine că se învaţă după fusta mamei. Dacă îi obişnuim mai independenţi iar nu e bine pentru că nu le acordăm atenţia de care au nevoie. Am dreptate?

Iar una dintre întrebările pe care le întâlnesc din ce în ce mai des la părinţii din jurul meu este ”Când sunt cei mici pregătiţi să rămână singuri acasă?”.

Nu ştiu dacă există un răspuns standard gen la vârsta de 5, 8 sau 10 ani pentru că depinde foarte mult de caracterul copilului, de părinţii lui, de zona, de educaţia pe care a primit-o, s.a.m.d.

Însă e evident că în momentul în care începem să ne punem această întrebare suntem pregătiţi să facem pasul cel mare. După ce discutăm şi cu copiii şi vedem ce părere au şi ei, mai trebuie să ne uităm la câteva aspecte care ne vor ajuta să ne hotărâm.

Vă las mai jos o listă de abilităţi şi deprinderi de care ar trebui să dea dovadă un copil care rămâne singur acasă. Dacă răspunsul vostru nu este DA la majoritatea întrebărilor atunci cu siguranţă e cazul să mai lucraţi cu cel mic şi să revedeţi lista peste o perioadă de timp (eventual 6 luni).

Deci, din punctul meu de vedere (dar nu e obligatoriu) un copil e pregătit să rămână singur acasă dacă:

 • dă dovadă de responsabilitate referitor la teme, la treburile casei şi respectă regulile
 • ştie măcar în teorie cum să reacţioneze în diverse situaţii neaşteptate.

(…)

Citește mai mult pe meseriadeparinte.ro!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!